7 Maddede İlaçsız Tüp Bebek Tedavisi

7-maddede-ilacsiz-tup-bebek-tedavisi-646.jpg

1 ) İlaçsız tüp bebek nedir?


Klasik tüp bebek tedavilerinde ilk olarak yumurtalıklar uyarılır. Yumurtalar istenilen sayı ve olgunluğa ulaştıktan sonra ise yumurtaları toplama aşamasına geçilir. İlaçsız tüp bebektedavisinde ise yumurtaların büyümesi beklenmeden toplanır ve laboratuar ortamına alınır. Yumurtaların burada büyümesi sağlanır. Bu tedavinin amacı ise anne adayının tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardan dolayı zarar görmesini engellemektedir.

İlaçsız tüp bebek tedavisinde anne adayı ya çok az ya da hiç ilaç kullanmaz. Laboratuar ortamında büyüyen yumurtalar, belirli sıvıların içerisinde bekletilir. İstenilen duruma ulaştıkları zaman ise baba adayından sperm örneği alınır ve mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenmeleri sağlanarak anne adayının rahmine transfer edilmesi sağlanır.

2 ) İlaçsız tüp bebek tedavisini kimler tercih etmeli?


Anne adaylarının bazılarının tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlara aşırı cevap verdikleri gözlemlenmiştir. Bu hassasiyet neticesinde de yumurtalıkların verdiği ve beklenmeyen aşırı cevabın, karında ve akciğerde sıvı toplanması ( overin hiperstimulasyon sendromu-OHSS) durumuna yol açmıştır. İlaçsız tüp bebek tedavisi, daha çok bu hassasiyete sahip olan, OHSS gelişme olasılığı yüksek olan PKOS (Polikistik Over Sendromu) hastalarına uygulanmaktadır. Bunun dışında çikolata kisti olan hastalara ya da ilaçlara tepkisi az olan hastalarda ve erkek infertilitelerinde uygulanabilir. İlaçsız tüp bebek tedavisi, hormon tedavisinin kesinlikle yasaklanmış olduğu kanser hastaları için özellikle ideal olarak kabul edilen bir yöntemdir.

3 ) İlaçsız tüp bebek tedavisinin avantajları nelerdir?

 

  • Tedavinin daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi
  • Daha kısa tedavi süresi (8 ile 10 gün arası)
  • Yan etkisinin olmaması
  • Risklere sebebiyet vermemesi
  • Klinik ziyareti sayısının düşük olması (1 ile 2 defa)
  • Daha az enjeksiyon sayısı (2 ile 3 defa)
  • Kan alma işleminin olmaması


4 ) İlaç yardımı olmadan, yumurtalar nasıl elde edilir?


İlaçsız tüp bebek tedavisinde ilaç kullanılmaz ya da oldukça az oranlarda kullanılır. Bu sebeple de anne adayının kendi adet döngüsü içinde gelişen yumurtaları toplanır. Bu yumurtalar uygun kültür ortamına aktarılır ve gelişmeleri bu alanda sağlanır. Yumurta hücresi bu adımdan sonra baba adayından sağlanmış olan sperm ile döllenme işlemi meydana getirilir. Döllenme işlemi, mikroenjeksiyon (ICSI) yönteminin desteği ile uygulanır.

5 ) İlaçsız tüp bebek tedavisi kimlere uygulanamaz?

İlaçsız tüp bebek tedavisi, şayet anne adayının yaşı ileri ise ve şiddetli kısırlık sorunları söz konusu ise uygulanmamaktadır.

6 ) İlaçsız tüp bebek tedavisinde başarı oranı nedir?


İlaçsız tüp bebek tedavisinin başarı oranı, kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Klasik tüp bebek yöntemine göre başarı oranı daha az olsa da aşılama yöntemi ile ilaçsız tüp bebek yönteminin başarı oranları yaklaşık olarak aynıdır. İlaçsız tüp bebek tedavisinin başarı oranı %30 olarak ifade edilmektedir.

7 ) İlaçsız tüp bebek tedavisinin süresi nedir?

İlaçsız tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 8-10 günde tamamlanmaktadır. Bu süre boyunca çift 2-3 defa merkeze gitmektedir. Bu aşamada gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra çift günlük hayatına geri dönebilir. Hastanede kalmayı gerektiren bir yöntem değildir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım