Gebelikte Domuz Gribi Aşısı

gebelikte-domuz-gribi-asisi-962.jpg

Domuz gribi nedir, nasıl bulaşır?

Domuz gribi A (H1N1) tipi virüsünün neden olduğu viral bir rahatsızlıktır. İnsanlar arasında solunum yolu aracılığı ile öksürük ve hapşırık gibi davranışlarla bulaşmaktadır. Domuz gribi virüsün olduğu bir yere temas edilmesi halinde, kişinin ellerini ağız ve burnuna dokunmasıyla kolaylıkla bulaşabilmektedir. Domuz gribi düşünülenin aksine adı ile alakası olmayan domuz etinin yenmesi ile ortaya çıkmamaktadır. Yalnızca domuzlar görülen virüs tipi ile benzer özellik sergilediği için bu adı almıştır. Kısacası insan, kuş ve domuzları etkileyen bir virüs karışımı olarak ifade edilir. İnsanlarda görülen klasik grip hastalığında ortaya çıkan yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler izlenmektedir. Domuz gribi teşhisi için, kişinin burun ve boğazından alınan örneklerin incelenmesi gerekir.


Domuz gribinin tedavisi var mı?

Ülkemize 2009 yılında gelen H1N1 grip aşısı, domuz gribinin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu aşı içerisinde canlı virüs bulundurmayan, ölü aşıdır. Domuz gribi teşhisi konulmuş hastaların tedavisinde anti viral ilaçlardan yaranılmaktadır. Normal grip tedavisinde kullanılan ilaçlar ve aşılar bu hastalık için herhangi bir etkiye sahip değildir. Bu nedenle domuz gribi ve normal grip hastalığından korunmak için iki farklı aşının da yapılması gerekir.

Gebelikte domuz gribi aşısı yaptırılabilir mi?

Anne adayları bu hassas süreçte tüm hastalıklarda olduğu gibi domuz gribinde de, riskli grup içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle ilk olarak anne adaylarının domuz gribi aşısını yaptırması gerekir. Hamilelik nedeni ile anne adaylarının bu süreçte karşılaşabileceği risk faktörleri artış göstermektedir. Ayrıca doğumdan sonraki emzirme dönemindeki kadınlarda, yüksek risk grubu içerisinde yer almaktadır. Merak edilen soruya gelecek olursak, gebelikte domuz gribi aşısının yaptırılmasında herhangi bir sakıncalı durum bulunmamaktadır. Normal grip aşısında olduğu gibi, domuz gribi aşısı da güvenle yaptırılabilir. Bu güvenilirlik aşını canlı virüs aşısı olmamasından kaynaklanmaktadır. Fakat domuz gribi aşısını hamileler üzerindeki etkisine dayalı bilimsel olarak kanıtlamış bir veri bulunmamaktadır. Fakat normal girip aşısında olduğu gibi domuz gribi aşısının da kullanılmasında herhangi bir sakıncalı durum olmadığı düşünülmektedir. Domuz gribi aşısı, hamileliğin herhangi bir döneminde tek doz şeklinde uygulanabilir.

Domuz gribi ve hamilelik

Gebelik döneminde anne adayının bağışıklık sistemi zayıfladığı için enfeksiyonlara yakalanma riski ve iyileşme süreci daha fazla olmaktadır. Gebelikte domuz gribine yakalanan anne adaylarında dehidratasyon (su kaybı) riski artarken, bu durum erken doğum riskini tetiklemektedir. Bunun dışında yapılan araştırmalara göre domuz gribinin bebeğin gelişiminde olumsuz bir etkiye yani anomaliye neden olabileceği bir durum tespit edilememiştir. Ayrıca H1N1 virüsüne yakalanan annenin emzirme döneminde bebeklerine bulaştırma tehlikesinin olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Fakat bebeği virüsten korumak için ebeveynlerin sık sık ellerini yıkaması, maske takması ve bebeğin yaşam alanın temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Bunun dışında normal grip ya da domuz gribine yakalanan annelerin bebeğini emzirmesinde herhangi bir sakıncalı durum bulunmamaktadır.

Domuz gribinden korunmak için neler yapılabilir?

Domuz gribi riskini en aza indirgemek için:

Öpüşmekten ve el sıkışmaktan olabildiğince uzak durmak
Elleri sık sık ve bol suyla iyice yıkamak
Alkol ihtiva eden el temizliği için üretilen antiseptik ürünleri kullanmak
Toplu alanlarda elleriniz ile yüzünüze, gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmaktan kaçının
Hasta olduğunu bildiğiniz kişiler ile yakın temasta bulunmaktan kaçının
Öksürürken ve hapşırırken mutlaka ağzınızı kağıt mendil ile kapatın

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım