Menopoz Sonrası Oluşan Kanamalar

menopoz-sonrasi-olusan-kanamalar-240.jpg

Menopoz kadınların belli bir yaştan sonra yumurtlama fonksiyonlarının durması ile adet kanamalarının kesildiği doğal bir süreçtir. Ülkemizde elde edilen istatiksel verilere göre kadınların ortalama menopoz yaşı 45 olarak belirtilmiştir. Menopoz dönemi doğurganlığın bittiği bir dönem olarak adlandırılır. Bu dönemlerden sonra östrojen hormonu daha az salgılanırken, adet kanamaları tamamen kesilir. Ancak menopoz döneminden sonra herhangi bir kanama durumu yaşanmasına postmenopozal kanama adı verilmektedir.

Menopoz döneminden sonra herhangi bir kanamanın olması normal midir?

Menopoz döneminden sonra meydana gelen az ya da çok miktarda herhangi bir kanamanın olması normal kabul edilmemektedir. Bu nedenle postmenopozal kanama durumunun incelenmesi için mutlaka jinekolojik muayenenin yapılması gerekir.

Postmenopozal kanama ( menopoz döneminde kanama ) nedenleri nelerdir?

Menopoz döneminde en sık karşılaşılan kanama nedenleri aşağıdaki gibi olmaktadır:

Rahimde miyom ve polip gibi kistik oluşumlar

Endometrium tabakasında meydana gelen kistler

Vajinal atrofi ve vajinal kuruluk nedeni ile cinsel ilişkide tahriş ve travma durumunda kanama meydana gelebilir.

Rahim iç astar dokusunun kalınlaşması ( endometrial hiperplazi ) ya da incelmesi

Menopoz döneminden sonra meydana gelen kanamaların en büyük risk faktörü rahim kanseridir.

Menopoz sonrası kanamalar nasıl teşhis edilir?

Postmenopozal kanama şikâyeti ile başvuran hastaların öncelikle yukarıda belirtildiği gibi kanamanın hangi nedenlerden dolayı ortaya çıktığının araştırılması için detaylı bir şekilde jinekolojik muayene yapılmaktadır. Jinekolojik masada, spekulum ile rahimde herhangi bir patolojik olgunun olup olmadığı incelenir. Ayrıca muayene kapsamında ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklarda değerlendirilmektedir. Gerekli durumlarda SİS ( salinfüzyonsonografi ) veya histeroskopi tekniği ile rahim iç duvarı gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra rutin olarak kanama şikâyeti ile başvuran hastalara, endometrial biyopsi yapılır. Kontroller sonucunda kanamanın neden olduğu saptanmaktadır.

Postmenopozal kanamanın tedavi nasıl yapılır?

Menopoz döneminden sonra yaşanan kanamanın neden olduğu sorunlar teşhis edildikten sonra, tedavi şekli belirlenmektedir. Kısacası soruna yönelik tedavi uygulanır. Eğer kanamaya servikste konumlanan uyu huylu bir polip neden olmuş ise cerrahi bir müdahale ile alınarak, patolojik olarak incelenmektedir. Fakat kanamanın nedeni endometrial hiperplazi ise, durumun patolojik tipine göre ilaç tedavisi uygulanır. Kullanılan ilaçlar progesteron hormonu ihtiva eden ve endometrium tabakasının inceltilmesine yöneliktir. Ayrıca gerekli durumlarda cerrahi operasyonlarla tabakanın kalınlığının alınmasıyla tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Tüm bu nedenlerin dışında eğer yapılan biyopsi sonuçlarında kötü huylu bir kanser öncüsü saptanmış ise, tedavi işlemi çok farklı bir boyuta taşınmaktadır ve tedavi planı, jinekolojik onkologlar tarafından yapılır. Postmenopozal kanama nedeni kullanılan hormon ilaçlardan kaynaklanıyorsa, yeniden ilaç tedavisi düzenlenir.

Menopoz döneminden sonra meydana gelen kanamalarda hastaların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Postmenopozal dönemde kanamanın miktarı ne olursa olsun, mutlaka gerekli teşhisi ve tedavisi için kadın doğum uzmanına başvurulması önerilmektedir.

Menopoz döneminde alınan hormon replasman tedavisi özellikle ilk üç ay içerisinde düzensiz kanamalara neden olabilmektedir. Bu durum normal olmakla birlikte her ihtimale karşı jinekolojik değerlendirilmenin yapılması önerilmektedir.

Menopoz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar düzenli adet kanamalarının gerçekleşmesi amacı ile uygulanmaktadır. Eğer ilaç kullanırken adet düzensizliği yaşanıyor ise, mutlaka jinekolojik muayenenin yapılması gerekmektedir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım