Miyom Belirtileri Nelerdir?

miyom-belirtileri-nelerdir--414.jpg

Miyomlar, rahim ve rahim ağzında görülen düz kas dokularının anormal şekilde büyümesi, gelişmesi ile oluşmaktadır. Kadınların yaklaşık olarak % 35’inde görülebilen miyomlar, iyi huylu tümörlerdir. Ancak nadiren kötü huylu olabilmektedirler. Miyomlar, bir nohut tanesi büyüklüğünden basketbol topu büyüklüğüne kadar ulaşabilen boyutlarda büyüme gösterebilir. Kadınların pek çoğunda irili-ufaklı miyomlar bulunmakla beraber, fazla büyüme göstermediğinde her hangi bir belirti fark edilmez. Rutin jinekolojik muayenelerde veya başka bir rahatsızlığın kontrolünde doktor tarafından belirlenen miyomlar için her hangi bir tedavi uygulanmaz. Düzenli olarak kontrol edilmesi yeterlidir. Ancak ilerleyen süreçte miyomların büyüme oranlarına göre belirtiler artabilmektedir. Özellikle miyomların yaklaşık %10-20’si civarı kadında aşırı şiddetli belirtiler gösterir. En sık karşılaşılan belirtiler; karın ve kasık ağrıları, sancılı adet kanamaları, çok yoğun ve uzun süreli kanamalardır. Bu dönemde normalden çok daha fazla kanama olduğundan miyomu olan kadınlarda kansızlık sorunu baş göstermektedir. Bunlarla beraber karında ağrı ve şişlik, sırt ve bacaklarda ağrı, kabızlık veya ishal, cinsel ilişki esnasında ve sonrasında ağrı şikayetleri görülmektedir. Bu sayılan belirtilerin bir tanesi ya da bir kaçı gözlendiğinde muayene için doktora başvurmak doğru olacaktır.

Miyomlar neden büyür ya da küçülür?

Miyomlar, kadınlık hormonu olarak bilinen östrojenin salgılanma düzeyi arttığında büyümektedir. Bu sebeple özellikle hamilelik dönemi ve üreme çağında miyomlarda büyüme gözlenir. Bununla birlikte başka rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan hormon ilaçları da miyomları büyütmektedir. Miyomlar üreme hormonlarının düşük salgılandığı dönemlerde menopoz döneminde küçülmektedir.

Miyomlar ne sıklıkta ve kimlerde görülür?

Neredeyse her yaştaki kadınların genital organlarında en sık rastlanan, tümörler miyomlardır. Ancak yaş ilerledikçe miyom görülme sıklığı daha da artmaktadır. Zira 35 yaşın üzerinde olan kadınların % 35’inde görülmektedir.  Hiç doğum yapmamış kadınlarda daha sıklıkla karşılaşılan miyomlar, menopoz dönemine yaklaştıkça azalmaktadır. Bir kadın menopoz dönemine girdiği halde miyomlarında azalma, küçülme olmuyorsa, hatta büyüme gözleniyorsa bu miyomlar kötü huylu tümörler olabilirler. Çoğunlukla genetik faktörlerin etkili olduğu bilinmekle beraber, kilolu olan kadınlarda miyomlara daha sık rastlanmaktadır.

Miyomlar nasıl tedavi edilir?

Miyom tedavisi hususunda kadının yaşı, miyomların büyüklüğü ve kadının menopoz dönemine olan yakınlığı önemlidir. Örneğin kadın 40 yaş ve üzerindeyse, menopoza yakınsa, bebek istemiyorsa ve miyomlar büyümüyorsa tedaviye gerek yoktur, düzenli olarak izlenmesi yeterlidir. Ultrason kontrolleri sırasında bir öncekine göre büyüme gösteren miyomlar tedavi edilir. Kadında şiddetli ağrı, acı, adet düzensizliği gibi yaşam konforunu düşüren şikayetlerin olması durumunda tedavi edilmesi gerekmektedir. Miyomlar için tedavi uygulanmasına karar vermede kadının yaşı önemlidir. Zira yaşı genç olan kadınlarda ilerleyen dönemlerde büyüme gösterme ihtimali göz önünde bulundurularak tedavi önerilmektedir.

Miyomlar gebeliği engeller mi?

Miyomlar çok büyük olmadığı sürece gebe kalmayı engellememektedir. Ancak gebelik döneminde miyomların büyüme ihtimali düşünüldüğünde gebelik öncesinde miyom tedavisi yapılması daha doğru olacaktır. Miyom ameliyatından 6 ay sonra kadının gebe kalmasında her hangi bir sakınca görülmemektedir. Bunun yanında miyom tedavi edilmeden önce gebe kalınması düşüklere, bebekte gelişim bozukluklarına, anne karnında bebek ölümlerine bile sebep olabilmektedir. Gebeliğin doğuma kadar normal devam ettiği vakalarda bile doğumda bebek başıyla değil, poposuyla gelebilir ya da doğum sonrasında aşırı uzun süren kanamalar görülebilir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım