Miyom Nedir?

miyom-nedir--398.jpg

Miyom, rahim içindeki düz kas dokusunda meydana gelen iyi huylu tümörler olarak adlandırılmaktadır. Ancak konumlandığı bölgeye ve göstermiş olduğu gelişim evresine göre kötü huylu olarak sınıflandırılabilir. Özellikle büyüyerek anormal davranış sergilemesi halinde, tedavisi yapılmaktadır. Miyomlar genellikle açık pembe renkli küçük çaplı doku fazlalığıdır. İyi huylu tümör olarak adlandırılan bu kistler kadınların yaklaşık %20’sinde rutin jinekolojik muayene sırasında tespit edilmektedir.

 

Miyomlar en sık hangi yaşlarda görülür?

Miyomlar genellikle üreme çağındaki 30-45 yaş aralığındaki kadınlar da görülmektedir. Nadir olarak ergenlik dönemindeki genç kızlarda da oluşum gösterebilir. Yapılan muayeneler sonucunda tesadüf eseri saptanan miyomlar, herhangi bir şikayete yol açamadığı için tedavisine ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak miyomun neden olduğu şikayetler doğrultusunda konumlandığı bölgeye ve büyüme davranışına göre tedavi şekli belirlenmektedir. Miyom belirtileri, rahim içerisinde ya da rahime yakın yerlere konumlanması halinde değişmektedir.

 

Miyomun neden olduğu şikayetler nelerdir?

Miyomlar herhangi bir belirti göstermeden devamlılığını sürdürürken, kadınların bir kısmında büyümeye bağlı olarak bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Miyomun en sık karşılaşılan belirtileri ise aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Adet kanamalarında artış
  • Karın ve rahim bölgesinde gözle fark edilebilecek büyüklükte şişlik
  • Sık sık idrar çıkma ihtiyacı
  • Kabızlık
  • Cinsel ilişki sonrasında bel ve kuyruk sokumunda ağrı
  • Miyomlar konumlandığı bölgeye göre kısırlık
  • Adet dönemleri dışındaki ara günlerde açık renkli lekelenme tarzında kanama gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

 

Miyom neden olur?

Diğer kadın hastalıklarında olduğu gibi miyomun da neden oluşum gösterdiğine dair bilimsel olarak açıklanmış bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak vücudun sistematik döngüsünde meydana gelen hormonal aksaklıklarda dolayı oluşum gösterdiği düşünülmektedir. Özelikle üreme çağındaki kadınlarda ortaya çıkması nedeniyle, östrojen hormonu ile ilişkisi olduğu bilinmektedir. Bu düşünceyi destekleyen bir diğer durum ise, menopoz döneminden sonra östrojen seviyesinin azalmasına bağlı olarak mevcut olan miyomların küçülerek kaybolduğunun saptanmasıdır. Ayrıca vücut sağlığını etkileyen çeşitli nedenlerden dolayı çevresel ve genetik faktörler de söz konusu olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre hareket kısıtlılığı olan ve aşırı kiloya sahip olan kadınlarda miyom daha sık görülmektedir. Bu durumda vücudun fizyolojik sağlığı ile alakalı olarak miyomun ortaya çıktığının göstergesidir.

 

Miyomun risk faktörleri nelerdir?

Miyomlar özellikle östrojen hormonuna bağlı olarak gelişim göstermektedir. Bu nedenle östrojen seviyesinin arttığı gebelik dönemlerinde mevcut olan miyomlar büyümektedir.

Yapılan araştırmalara göre siyah ırklarda miyom olasılığı 5 kat daha artmaktadır.

Yakın aile bireylerinde miyom olan kadınlarda da miyomun görülme ihtimali artmaktadır.

Sağlıksız beslenen ve aşırı kilolu kadınlarda miyom riski artmaktadır.

Uzun süreli östrojen tedavisi gören kadınlarda miyom sayısında ve gelişiminde artış görülebilir.

Ancak yapılan laboratuvar araştırmalarında miyom tespit edilen kadınların östrojen seviyelerinin normal olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle miyomların gelişim hikayesinde yalnızca östrojen hormonunun etkisi olmadığı anlaşılmaktadır.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım