Sağlıklı Bir Gebelik İçin Neler Yapılmalı?

saglikli-bir-gebelik-icin-neler-yapilmali--946.jpg

Sağlıklı bir gebelik dönemi için öncelikle anne adayının sağlıklı yaşam standartlarına sahip olması gerekir. Bu standartlar rutin yaşam tarzından ziyade gebelik dönemi için sağlıklı olabilecek davranışları içermektedir. Özellikle sağlıklı bir bebek için anne adayının beslenme alışkanlıklarını düzenlemesi, süreci etkileyebilecek tehlikeli aktivitelerden uzak durması ve gebelik sürecinin gelişimini takip eden doktor kontrollerini aksattırmaması gerekir. Ayrıca kulaktan dolma bilgilere tenezzül etmeden gerekli bilgiyi doktoruna danışarak öğrenmesi, sürecin doğru bir şekilde ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Sağlıklı bir gebelik için anne adayının dikkat etmesi gereken faktörler aşağıdaki gibi olmaktadır:

Sağlıklı gebeliğin ilk adımı gebelik öncesi hazırlıkları ile başlamaktadır. Özellikle planlı gebeliklerde anne adaylarının jinekolojik değerlendirilmesinin yapılması ve var olan hastalıkların giderilmesi oldukça önemli bir konudur. Eğer sürpriz bir hamilelik söz konusu ise, öğrenilir öğrenilmez gerekli kontrollerin ve sağlıklı gebelik için gereken bilgileri öğrenmek adına, kadın doğum uzmanına başvurulması gerekir.

Gebelik döneminde bebeğin gelişimini destekleyen oldukça önemli olan folik asit kullanımına başlanılması gerekir. Planlı gebeliklerde uzmanlar 3 ay öncesinden başlanmasının daha yararlı olduğunu söylerken, beklenmedik hamileliklerden haberdar olunur olunmaz mutlaka doktorunuza danışarak kullanmaya başlamanız gerekir.

Planlı gebeliklerde gebelik öncesi muayenelerinde mutlaka rubella, hepatit, toksoplazma ve trioid fonksiyonlarının değerlendirmesi amacı ile testlerin yapılması gerekir.
Sigara ve alkolün insan sağlığına olumsuz etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sigara kadın ve erkeğe ait üreme sistemini olumsuz yönde etkileyen ciddi bir tehdittir. Kısırlık sorunlarının yanı sıra gebeliğin oluşmasını güçleştiren ve gebelik sürecini etkileyen bir faktördür. Bu nedenle anne adaylarının planlı gebeliklerinden 3 ay öncesinde bu alışkanlıkları bırakması gerekir. Ayrıca gebelik sürecinde sigara ve alkol kullanmaması, sigara içilen ortamlarda da bulunmaması gerekir.

Anne adayının gebelik sürecinde kafein içeren kahve ve demir emilimini engelleyen çay tüketimine dikkat etmesi gerekir.

Anne adayının sağlıklı yaşama programı içerisinde uyku düzeni ve kalitesinde yer almaktadır. Bu ihtiyaçlarının yanı sıra başlıca beslenme alışkanlığına çok dikkat etmesi gerekir. Stres yaratan yorgunluk halinden mümkün olabildiğince uzak huzurlu bir ortamda bulunması gerekir. Aşırı efor sarf ettiren aktivitelerden uzak durması sağlıklı gebelik için önemli bir faktördür.

Beslenme alışkanlıkları taze sebze ve meyvelerden, protein ağırlıklı besinlerden ( et, süt, tavuk, yumurta, balık ) ve kuruyemişlerden oluşması gerekir. Özellikle hazır ve yağlı gıdalardan uzak durması taze ve güvenilir yerlerden beslenmesi oldukça önemlidir. Anne adayı et ve et ürünlerinin yeterince pişmiş olmasına ve çok fazla temas halinde bulunmamasına özen göstermesi gerekir. Süt ve süt ürünlerin pastörize olmasına dikkat edilmesi, aşırı cıva alınmasından kaçınmak için haftada en az 2-3 defa balık tüketilmesi gerekli vitamin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ayrıca öğünler sık sık ve küçük porsiyonlardan oluşmalı, anne adayının kesinlikle aç kalmaması gerekir.

Daha önceden bilinen kronik bir hastalığa karşı kullanılan ilaçlar hakkında mutlaka doktorun bilgisinin olması gerekir. Özellikle yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı doğrultusunda kullanılan ilaçlarda muhakkak doktorun bilgilendirilmesi önemli bir durumdur.


Bulaşıcı hastalıklara karşı çok sık kalabalık ortamlarda bulunmamaya özen gösterin.


Radyasyon ve manyetik alanlardan, röntgen merkezlerinde, sauna ve hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durulması gerekir.

Gebelik dönemi boyunca doktor muayenelerine aksattırılmadan gidilmesi, gebeliğin gelişim tablosu açısından oldukça önemlidir. Bu kontrollerde gebelik sürecini etkileyen her hangi bir komplikasyon durumunda sorunun teşhisi ve tedavisi açısından imkan sağlarken, gebelikle ilgili merak ettiğiniz soruları doğru bir şekilde öğrenmenize yardımcı olacaktır.


Gebelikte folik asit desteği

Folik asit B vitamini içeren gebelikte oldukça önemli yere sahip olan bir destekleyicidir. Anne adaylarında gebelik sürecinde folik asit düzeylerinde azalma meydana gelir. Bu vitaminin olmadığı durumlarda bebeklerde megaloblastik anemi, fetal anomali ve düşük ağırlıklı bebek doğum riski artmaktadır. Folik asit alyuvar oluşumunu, aminoasit metabolizmasını, hücrelerin büyüme ve yenilenmesini, kas ve iskelet sisteminin oluşmasına yardımcı olan oldukça önemli bir B vitaminidir. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve çalışmasında etkin rol oynar. Anne adayları gebelik sürecinde taze besinlerden bu ihtiyacını karşılarken, yetersiz geldiği durumlarda ek folik asit tabletlerinin alınması gerekebilmektedir.

Folik asitten zengin yiyecekler
Yeşil yapraklı sebzeler
Kırmızı et
Yoğurt, yumurta, süt
Kuru baklagiller
Buğday, çavdar
Enginar ve kavun
 

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım