Tüp Bebek Nedir?

tup-bebek-nedir--120.jpg

Tüp bebek tedavisi anne adayının yumurtalıklarından alınan yumurtalar ile baba adayından alınana spermin labaratuvar koşullarında döllenmesi işlemine denir. Tüp bebek tedavisi normal koşullardan çocuk sahibi olmayan çiftlerin umut kaynağıdır.

Tüp bebek tedavisi için yapılması gereken zorunlu teknikler bulunmaktadır. Örneğin annenin yumurta hücresi ile babanın sperm hücreleri kesinlikle olmalıdır. Anne adayının üreme hücrelerinden alınan yumurtaların ile baba adayından alınan sperm hücreleri labaratuvar koşullarında buluşturulur. Döllenmenin sonrasında embriyolar elde edilir. Elde edilen bu embriyolardan ev verimli ve doğurganlığı en yüksek embriyolar, son derece gelişmiş kateter yardımı ile ana rahmine bırakılır. Ana rahmine bırakılan embriyoların rahme tutunması ve ardından beklenen hamileliğin gelmesi için 12 gün beklenir. Anne adayı 12 gün sonra yapacağı gebelik testi ile hamile olup olmadığını öğrenebilir. Özellikle tüp bebek tedavisinde kullanılan blastokist yöntemi ile embriyo transferi, yumurtalıkların aşılanması gibi işlemler tedavinin başarı oranını da arttırmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Çiftlerin yaşı, çiftlerin tüp bebek tedavisi sırasında yaşadıkları stres, tüp bebek merkezinin imkanları gibi pek çok kıstas tüp bebek tedavisindeki başarı oranını etkilemektedir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin de özellikle de anne adayının tüp bebek tedavisini yürüten doktor ile olan iletişimi çok iyi olmalıdır. Anne adayı kafasına takılan her türlü soruyu doktoruna sormalıdır. Aşırı stres yaşaması halinde vücudunda hormonal olarak değişimler yaşanabilir. Yaşanan hormonal değişimler anne adayının yumurtalıklarını da etkileyebilmektedir. Bu yüzden stresin kontrol altına alınması veya etkilerinin en aza indirgenmesi gerekmektedir. Çiftler gerekirse bu konuda uzman bir psikologtan destek alabilirler.

Tüp bebek tedavisindeki risk faktörleri

Tüp bebek tedavisindeki başarı oranı çok yüksek olsa da tedavinin taşıdığı bazı riskler de vardır. Tıpkı normal yollardan gebe kalan bir annenin düşük yapma riski olduğu gibi tüp bebek ile hamile kalmış bir kadının da düşük yapma riski bulunmaktadır. Ayrıca tedavi esnasında alınan bazı ilaçlar da risklere neden olabilmektedir.

Dış gebelik riski: Tüp bebek tedavisindeki risklerden birisi de dış gebelik riskidir. Dış gebelik hormonal testler veya çeşitli taramalar ile ortaya çıkmaktadır. Dış gebeliğin en büyük belirtisi kanamadır. Tüp bebek tedavisi sonrada kadının hamile kalmasına rağmen ağrısı ya da kanama gibi şikayetleri bulunuyorsa mutlaka uzman bir hekime görünmesi gerekmektedir.

Çoğul gebelik riski: Tüp bebek tedavisindeki çoğul gebelik riski tedavinin başında görülen bir risktir. Çoğul gebelik riski iki ya da daha fazla bebeğin anne karnında dünyaya gelmesidir. Çoğul gebelik düşük, erken doğum ve diyabet gibi riskleri de beraberinde getirmektedir.

Görseller

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım