Tüp Bebek Tedavisinin Tarihçesi

tup-bebek-tedavisinin-tarihcesi-631.jpg

Dünyada tüp bebek

Tüp bebek tedavisinin ilk uygulandığı zamanlar, tedavi yalnızca tüpleri tıkalı ya da hasarlı olan kadınlar düşünülerek geliştirilmişti. Ancak o zamandan itibaren tüp bebek tedavisi ile birçok kısırlık probleminin çözülebilmesi için sayısız araştırma ve gelişme söz konusu olmuştur. Bu sayede günümüzde erkek ve kadın kaynaklı kısırlıkların %80’i, bu tedavi sayesinde çözülebilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin kurucu olan Bob Edwars, İngiliz bir bilim insanıdır. 1958 senesinde farelerle yaptığı gelişimsel genetik araştırmaları ile doktorasını tamamlayan ve daha sonra Glasgow’da tavşan embriyolarından ilk embriyonik kök hücrelerini hayata geçirmesi ile birçok gelişiminin ve keşfin önünü açtı.

1968 senesinde ise gerçekleştirilen bir toplantıda, en ünlü jinekologlardan olan Patrick Stepto ile tanıştı. Bu tanışma, tüp bebek tedavisinin tüm tarihini başlatmış oldu. Uzun çalışmalar ardından 1971 senesinde ilk embriyo transferi yapıldı. 1975 senesinde ise Edwars ve Stepto, ilk tüp bebek gebeliğin gerçekleşmesini sağladı.

Ancak bu gebelik, dış gebelikle sonuçlandı. Ancak vazgeçmeyip, çalışmalarına devam etmeleri sonucunda 1978 senesinde ilk sağlıklı tüp bebek dünyaya geldi. Bu bebeğin adı da Louise Brown koyuldu. 1978 senesinden beri, tüp bebek tedavisi, tıp alanında en hızlı ve en başarılı gelişen branşlardan biridir.

1983: Embriyo dondurma işleminden sonra sağlıklı gebelik elde edildi.
1984: Gamet Intrafallopian Transfer sonrasında ilk doğum gerçekleşti.
1986: ZIFT işleminden sonra ilk doğum yaptırıldı.
1986: Yumurta dondurma işleminden sonra ilk gebelik gerçekleşti.
1988: Subzonal inseminasyon (SUZI) işleminden sonra ilk hamilelik gerçekleşti.
1990: PDG işleminden sonra ilk sağlıklı hamilelik elde edildi.
1997: İlk Blastokist transferi gerçekleştirildi.
2001: Tek embriyo transferi gerçekleştirildi.
2004: Yumurtalık dondurma yöntemi ile ilk sağlıklı embriyo ile hamilelik elde edildi.

Türkiye’de tüp bebek

Türkiye, tüp bebek konusunda en başarılı ülkelerden biridir. Günümüzde kullanılan ve tüp bebek tedavisinde devrim niteliğinde kabul edilen gelişmelerin bir kısmı, Türk Bilim İnsanları tarafından bulunmuştur. Teknolojik ve tıbbi gelişmeler konusunda diğer dünya ülkeleri ile tüp bebek konusunda eşit şartlarda olan Türkiye’de, ilk tüp bebek 1987 senesinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu tedavi sonucunda ilk tüp bebek, sağlıklı olarak dünyaya getirilmiştir. İlk özel tüp bebek merkezi ise 1994 senesinde Ankara’da açıldı.

Türkiye’de yapılan ilk mikroenjeksiyon, TESE, MESA yöntemleri de dünya ülkeleri ile aynı zamanlarda yapıldı. Günümüzde Türkiye’de 120’yi geçkin tüp bebek hizmeti veren merkez bulunmaktadır. Tüp bebek hizmeti veren kurumlar ise:

Üniversiteler,
Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim hastaneleri,
Özel Hastaneler,
Özel tüp bebek merkezleri.

Tüp bebek merkezlerinin bu denli yoğun olması ve Türkiye’de her yüz çiftten 15’inin tüp bebek tedavisine başvurması sebebiyle diğer ülkelerde olduğu gibi, tedavi kapsamında yasal düzenlemeler ve kısıtlamalar oluşturulmuştur. Bundan dolayı da Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü Bünyesinde Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği’ni bildirilmiştir.

Günümüzde tüp bebek tedavi masraflarının büyük bir kısmı, gerekli koşulların sağlanması şartı ile devlet tarafından karşılanmaktadır. Bununla beraber getirilen yasal kısıtlama ise, tedavi aşamasında en fazla 2 embriyo transferine izin verilmesidir. Bu sayede çoğul gebeliğe bağlı hayati riskler, minimuma indirilmiştir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım