5 Soruda Blastokist Transferi

5-soruda-blastokist-transferi-243.jpg

Blastokist (embriyonun 5.günü) nedir?

Tüp bebek tedavilerinde anne ve baba adayından elde edilen üreme hücreleri, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmeye maruz bırakılır. Bu aşamada sperm hücresinin yumurtayı döllemesi ile embriyo meydana gelmektedir. Ancak embriyo bölünmeye devam ederek, çoğalmaya ve gelişmeye başlar. Bu eylem normal yollardan elde edilen gebelikler içinde geçerli olmaktadır. Yumurtanın döllenmesi ile bölünerek ilk önce 2 hücreli, 4 hücreli ve 8 hücreli hücre topluluğu haline gelir. Döllemeye takiben ikinci ve üçüncü günlerde ise 4 ile 8 hücreli, içerisinde boşluk olmayan hücre kümesi şeklindedir. Ancak döllemenin 5. gününde etrafı hücrelerle sarılı bir hücre bütünlüğüne kavuşmuştur. İşte embriyonun gelişim gösterdiği bu evreye blastokist adı verilmektedir. Doğal yollardan elde edilen gebeliklerde, embriyonun rahim duvarına tutunmadan önceki son aşamasıdır. Blastokistin etrafını çevreleyen hücre topluluğuna trofoblast, içindeki hücrelere embriyoblast ve iç kısmındaki tek bir boşluğa ise blastosel denir. Bu hücre katmanları ilerleyen dönemlerde bebeği ve anne ile iletişim kanalı oluşturan oksijen ve besin ihtiyacını karşılayacak olan plasentayı meydana getirecektir.

 

Blastokist transferi nasıl yapılır?

Yumurtaların döllenmesi ile elde edilen embriyolar, laboratuvar ortamında takibe alınmaktadır. Burada hücre bölünmeleri yani gelişim çizelgeleri izlenerek, aralarında en olgun ve en iyi kaliteye sahip embriyoların seçilmesi ile blastokist evresinde anne adayının rahmine yerleştirilmektedir. Klasik tüp bebek tedavilerinde olduğu gibi embriyo transfer aşaması gerçekleştirilir. Buradaki tek fark embriyonun gelişimi doğrultusunda kaliteli tek bir embriyonun 5. gününde transfer edilmesidir. İşlem öncesi anne adayının vajen hijyeni sağlandıktan sonra ince bir kateter aracılığı ile blastokist rahim içine bırakılmaktadır. Ayrıca işlem birden fazla kaliteli embriyonun elde edilmesi ile ihtiyaç halinde kullanılmak üzere vitrifikasyon yöntemi ile dondurularak saklanabilmektedir.

 

Blastosist transferi hangi hasta grubu için uygundur?

Daha önce birçok http://sildenafilcitrateotc.com/ defa kaliteli embriyonun transfer edilmesine rağmen tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkların yaşanması halinde ya da çoğul gebelik riski ile karşılaşmak istemeyen çiftlere uygulanmaktadır.

 

Blastokist transferinin avantajları nelerdir?

Gebelik için anne adayının rahim duvarına tutunabilecek blastokist evresindeki en kaliteli tek bir embriyonun tespit edilmesi transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. Tüp bebek tedavilerinden birden fazla embriyonun transfer edilmesi il başarı şansı artsa da, blastokist evresindeki tek bir kaliteli embriyonun transferi ile aynı başarı oranı elde edilmektedir. Ayrıca birden fazla embriyonu yerleştirilmesi ile çoğul gebelik riski ortaya çıkacağı için, blastokist transferindeki en önemli avantaj bu risk faktörünü ekarte etmesidir.

Bunun dışında OHSS riski yüksek olan anne adaylarının da tercih edilebiliyor olması, avantajları arasındadır. Yapılan araştırmalara göre blastokist transferi ile hamilelik şansının arttığı kabul edilmiştir. Ancak tedavi aşamasında ortalama %40 embriyonun blastokist evresine ulaşamaması yöntemin dezavantajları arasında yer almaktadır.

 

Blastokist transferinden kaç gün sonra hamilelik testinin yapılması gerekir?

Normal embriyo transferinde olduğu blastokist transferinden 12 gün sonra yapılan hamilelik testi ile tedavinin sonuçları öğrenilebilmektedir. Tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasının ardından doğal gebeliklerde olduğu hamilelik süreci devam ederken, gebelik kontrollerinin düzenli bir şekilde yaptırılması gerekir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım