Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Hamile Kalmak

dogum-kontrol-hapi-kullanirken-hamile-kalmak-152.jpg

Doğum kontrol hapları aksatılmadan kullanılırsa en güvenilir korunma yöntemlerindendir. Ancak doğum kontrol hapları %100 güvenilir olmayabilir. Doğum kontrol haplarında güvenilirlik oranı %99’dur. Bu oranda oldukça yüksek bir orandır.

Doğum kontrol hapları düzenli alınsa dahi çok nadiren de olsa gebelik oluşabilmektedir. Bu yüzden doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesi yaşarsanız hamilelik şüphesi ile doktora başvurmanız da fayda var. Çünkü doğum kontrol hapları kullanırken kalınan gebelikte ya da bebekte haptan kaynaklı problem oluşabilir.

Doğum kontrol hapları ve diğer korunma yöntemlerinin hiçbirisi hamilelikten %100 korumayı garanti edemez. Operasyonla tüplerin bağlanmasında dahi çok düşük ihtimalle de olsa gebelik oluşabilmektedir.

Doğum kontrol hapı kullanımında görülen her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez. Adet gecikmesi yaşanması olası bir durumdur. Kanda gebelik testi sonucuna göre gebelik söz konusu değilse doğum kontrol hapı kullanımına devam edilebilir. Gebelik söz konusu ise doğum kontrol hapı bırakılır ve gebelik takibine başlanır ya da istenmeyen bir gebelikse kürtaj ile sonlandırılır.

Doğum kontrol hapında başarı için hapı, unutmadan ve zamanında almak gerekiyor. Aksi halde doğum kontrol hapındaki başarı oranı düşebilir. Doğum kontrol hapı kullanımında hap kullanımının unutulmasından dolayı haplar etkinliğini kaybedebilir. Böylece gebelik meydana gelebilir. Doğum kontrol haplarının unutulamaması ve düzenli olarak kullanılması dışında hapların her gün aynı saat diliminde alınması da önemlidir. Doğum kontrol hapları her gün aynı saat aralığında düzenli olarak ve unutulmadan kullanırsa etkinliğini kaybetmez ve hamileliğin önüne geçilebilir.

Doğum kontrol haplarının doğru kullanılması, bu haplar için uygun aday olmak ve kullanımın aksatılmaması gibi faktörler mevcut olduğunda, oldukça etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru kullanılması halinde bin kadından 1 tanesinde hamilelik saptanmıştır. Yani doğum kontrol haplarını kullanırken gebelik riski % 6-8 oranında olmaktadır.


Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak, durumunu işlediğimiz yazımızda doğum kontrol hapı kullanımına dair bilinmesi gerekenlerden bahsetmek gerekirse;


Doğum kontrol hapı kullanmadan önce jinekolojik muayene olunmalıdır.
Pek çok doğum kontrol hapı mevcuttur. Hangi hapın size uygun olduğu konusunda doktor karar vermelidir.
Doğum kontrol hapı her gün belli saatte alınmalıdır.
Doğum kontrol hapı tok karnına alınmalıdır.
Doğum kontrol hapı her gün aynı saat aralığında içilmelidir.
21 tablet doğum kontrol haplarında 7 gün ara verilip 8. gün hap alımına devam edilmelidir.
28 tablet doğum kontrol hapları ara vermeden kullanılmalıdır.
İki doğum kontrol hapı kutusunun arasında muhakkak adet görülmesi gereklidir. Aksi halde yeni kutuya başlamadan önce gebelik testi yaptırılmalıdır.
Penisilin gibi türlü antibiyotikler hapların etkisini azaltabilir. Antibiyotik kullanırken ilave kontrol yöntemlerine başvurulmalıdır.
Bir tane doğum kontrol hapı unutulduğu takdirde hemen kullanılmalıdır. Diğer günler alınacak olan haplar aynı saatinde alınmalıdır.
İki ila üç günden fazla doğum kontrol hapı unutulursa hap alınmaya devam edilmeli fakat ek korunma yöntemlerinden destek alınmalıdır.
Düşük veya kürtaj sonrası doğum kontrol haplarını kullanmaya başlanabilir.
Emzirme döneminde bir süreliğine doğum kontrol hapları anne sütünün yapısını ve oranını azalttığı için kullanılmamalıdır.
Emziren kadınlar doğumdan 3 ay sonra; emzirmeyen kadınlar ise 3 hafta içinde doğum kontrol hapı kullanmaya başlayabilir.
Lohusalık döneminde doğum kontrol hapları kullanımı sağlıklı olmamaktadır.

Doğum kontrol haplarının faydaları
Yumurtalık, rahim ve kalın barsak kanseri riskini azaltması
Adet kanamalarını düzenlemesi ve düzensiz adet kanamasından kaynaklı oluşan anemiyi önlemesi
Adet ağrılarını azaltması
Yumurtalık kistlerini ve meme hastalıklarını azaltması

Doğum kontrol hapını kimler kullanamaz?
Damar içi iltihaplanması olanlar
Meme kanseri şüphesi olanlar
35 yaş üstü ve sigara alışkanlığı olanlar
Karaciğer hastaları
Gebe kadınlar
Açıklanamayan adet kanaması düzensizlikleri olanlar
Migren hastalığı olanlar
Yüksek tansiyon hastaları
Diyabet hastaları
Depresyonda olanlar
Epilepsi hastaları
Safra kesesi hastalığı olanlar
Orak hücreli anemi görülenler
Trigliseridi yüksek olanlar doğum kontrol hapı kullanamazlar.
 

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım