Doğum Kontrol Hapları Cinsel İsteğe Etki Eder mi?

dogum-kontrol-haplari-cinsel-istege-etki-eder-mi--941.jpg

Doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonu içermektedir. Doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda içerdiği östrojen ve progesteron hormonlarına bağlı olarak bazı yan etkiler görülebilir. Doğum kontrol haplarının yan etkileri, doğum kontrol hapını kullanan her kadında görülmez. Doğum kontrol haplarının yan etkilerinden korunmak için doğum kontrol haplarını kullanacak hastaların iyi seçilmesi gerekir. Çünkü doğum kontrol hapları herkes için uygun olmayabilir.

Doğum kontrol haplarının beklenen yan etkileri

Lekelenme şeklindeki ara kanamalar, az kilo alınması, hafif mide bulantısı şikâyetleridir. Doğum kontrol hapının kullanımı yan etkileri had safhada şikâyet yapıyorsa doktorunuza danışıp, doğum kontrol hapını kesmeyi düşünebilirsiniz. Tüm bu şikayetlerin haricinde doğum kontrol hapları cinsel isteksizlik yapabilir.

Doğum kontrol haplarının cinsel isteği azalttığı nadiren görülen bir durumdur. Doğum kontrol haplarını kullanan kadınların %3 ünden daha azında cinsel isteksizlik durumu görülmektedir. Genel olarak bakıldığında doğum kontrol hapı, kadınlara hamile kalmadan cinsel ilişkiye girme özgürlüğü tanımaktadır.

Doğum yapmamış kadınlarda rahim içi araçları, dış gebelik ve üst genital sistem enfeksiyon oranlarını artırdığı için genellikle kullanılmamaktadır. Hamile kalmak istemeyen kadınlar genellikle doğum kontrol haplarını kullanmaktadır. Doğum kontrol haplarının gebelikten korumanın yanı sıra adetlerin düzenlenmesi, kansızlığın giderilmesi, adet sancılarının azalması, premensturel sendrom’da azalma, premenepzal sendrom’da azalma, menstruel migrenin azalması, over tümör ve kistlerin insidansında azalma ve endometrium kanseri riskinde azalma gibi faydaları bulunmaktadır. Bu faydalarının yanı sıra doğum kontrol haplarının olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bu etkilerin bazıları nadiren görülmektedir. Doğum kontrol hapı kullanımında nadir olarak görülen bu etkilerden biri de cinsel isteksizliktir.

Doğum kontrol hapları cinsel isteğe etki eder mi?

Doğum kontrol hapları cinsel isteğe, doğum kontrol hapını her kullanan kadında etki etmiyor. Doğum kontrol haplarının cinsel isteği azaltması; doğum kontrol hapını kullanan kadınların sadece yüzde 3’ünden daha azında gözlemlenmektedir. Buda doğum kontrol haplarının cinsel isteksizliği nadir etkilediğinin bir göstergesidir. Peki sayıca nadiren de olsa doğum kontrol hapı kullanımı cinsel isteksizliğe neden sebep oluyor?

Doğum kontrol haplarının vajinanın kayganlaşmasını azaltıcı etkileri vardır. Doğum kontrol hapları vajinal kuruluk ve buna bağlı ilişki sırasında rahatsızlık yapabilir. Bu sebeplere bağlı olarak doğum kontrol hapları cinsel isteğe etki eder. Doğum kontrol hapı vajinada kuruluk yapabilir ve vajina kuruluğu sebebi ile cinsel ilişki rahatsız edici olabilir. Kadınlarda vajina kuruluğuna bağlı olarak cinsel ilişkinin rahatsız edici olması nedeniyle cinsel isteksizlik olabilir. Bu cinsel isteksizlik durumuna çözüm olarak, başka bir hapa geçilebilir veya cinsel ilişki öncesi kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir.

Doğum kontrol haplarının vajinanın kayganlaşmasını azaltıcı etkilerine bağlı olarak cinsel istek üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Ancak doğum kontrol hapları her kadının cinsel isteği üzerinde olumsuz etki bırakmaz. Bu durum çok az görülmektedir. Genel açıdan bu konuyu ele almak gerekirse; doğum kontrol hapları gebelik korkusu olmadan yaşanan cinsel ilişki ile cinsel yaşamını olumlu yönde etkilemektedir.

Cinsel isteksizlik en yaygın cinsel sorunlardan biridir. Cinsel isteği kadın ve erkekte bulunan testosteron hormonu yönlendirir. Cinsel isteği belirleyen birçok faktör bulunmaktadır. Cinsel isteği etkileyen nedenler psikolojik veya organik olabilir. Cinsel isteksizliği etkileyen doğum kontrol hapı kullanımı haricinde pek çok faktör bulunmaktadır.

Doğum kontrol hapı haricindeki cinsel isteksizlik yaratan diğer önemli faktörler nelerdir?

  • Vücut şeklinden duyulan rahatsızlık
  • İş stresi, para sorunları, ailede hasta olan biri için duyulan endişe gibi nedenler
  • Çiftler arasındaki duygusal eksiklik
  • Aşırı alkol kullanımı
  • Uyku düzenindeki bozukluk
  • Antidepresanlar, tansiyon ilaçları, alerji ilaçları, kemoterapi, HIV ilaçları
  • Ereksiyon problemleri
  • Erkeklerde yaş ilerlemesine bağlı testosterondaki gerileme
  • Menopoz
  • Depresyon ve depresyona karşı kullanılan antidepresan ilaçlar
  • Fazla kilolu veya obez olmak
  • Yaşı küçük çocuk ya da çocuklara sahip olup çiftlerin birbirine zaman ayıramaması
     

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım