Doğum Öncesi Alınması Gereken Vitaminler

dogum-oncesi-alinmasi-gereken-vitaminler-173.jpg

Sağlıklı bir diyet programı ile vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılayarak, bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz. Fakat anne adaylarının vücut ihtiyaçları bebekleri ile birlikte artış gösterirken, besinlerden alınan vitamin ve mineraller yetersiz kalabilir. Bu nedenle sağlıklı bir gebelik süreci için ek vitamin takviyeleri ile vücudun yetersiz kaldığı vitamin açıkları kapatılabilmektedir. Planlanmış gebelik var ise, doktorunuzun önerisi doğrultusunda gebelikten 3 ay önce vitamin takviyesi almaya başlayabilirsiniz. Ayrıca gebelik sürecinde de ihtiyacınız olan vitaminleri mümkün olabildiğince taze meyve ve sebzelerden karşılamanız, gerekirse ek vitamin tabletleri ile desteklemeniz önerilir. Yapılan araştırmalara göre doğum öncesi alınan vitaminlerin düşük doğum oranını azalttığı bildirilmiştir.

Folik asit: Nöral tüpler bebeklerin beyin ve omuriliğini oluşturan nörolojik yapılardır. Bu yapıların ihtiyaçları karşılanmaz ise, beyin ve omurilikte ciddi anormallikler meydana gelebilir. Bu nedenle nöral tüp defektlerine önlemeye yardımcı olan folik asit bakımından zengin besinlerle ve ek takviyelerle anne adayının bu ihtiyacı karşılaması gerekir.

Demir: Anne adayının ve bebeğin kan direncini arttıran ve gelişimini sağlayan demir, doğum öncesi ve doğum sürecinde alınması gereken en önemli vitaminlerden biridir. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olduğu durumlarda kansızlık sorununu önlemeye yardımcı olur ve kas hücrelerinin gelişimini destekler.

Kalsiyum: Anne ve bebek için kemik gelişimini destekleyen ve güçlendiren, diş oluşumunu sağlayan alınması gereken önemli bir besin değeridir.

Doğum öncesi dönemde ve doğuma kadar geçen süre zarfından anne adayının mutlaka alması gereken vitamin ve mineraller yukarıdaki gibidir. Bu vitaminler besinlerden karşılanamadığı durumlarda ek takviye ile sağlanmalıdır. Ancak bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan bazı vitaminler dışarıdan destekle sağlanamamaktadır. Bu nedenle bebeğin beyin gelişimini sağlayan balık, Omega-3 yağ asitlerini bakımından zengin besin kaynağının tüketilmesi gerekir. Ayrıca kemik gelişimini destekleyen diğer önemli vitamin ise D vitaminidir. Anne adaylarının D vitamini kaynağı olan güneşten bol bol yararlanılması önerilir.

Doğum öncesi vitamin takviyesine ne zaman başlanması gerekir?

Vitamin desteğinin başlanmasındaki en uygun zaman hamilelik öncesi dönemde başlanmasıdır. Özellikle planlı gebeliklerin 3 ay öncesinde folik asit takviyesinin alınmaya başlaması önerilmektedir. Gebelik oluştuktan sonra bebeğin nöral tüpü ilk aylarda gelişim göstermeye başlar ve bu nedenle beyin ve omurilik gelişimi için folik asit desteğinin büyük bir önemi vardır. Sürpriz bir hamileliklerde ise, hamilelik öğrenilir öğrenilmez vitamin desteğine başlanması gerekir. Bu konuda gerekli bilgiyi doktorunuz verecektir.

Vitaminler ne zamana kadar alınmalı?

Prenatal vitaminler gebeVitaminler ne zamana kadar alınmalı?lik süreci boyunca hem annenin hem de bebeğin sağlık profili açısından alınması önerilmektedir. Doğumdan sonra emziren annelerde doktor kontrolünde vitaminlere devam edebilir.

Vitamin takviyelerinin herhangi bir yan etkisi var mı?

Bazı anne adaylarında prenatal vitaminleri aldıktan sonra mide bulantısı görülebilir. Bu gibi durumlarda vitaminleri yemek ile birlikte ya da yatmadan önce alınması önerilir. Ayrıca doğum öncesi vitaminlerinin içindeki demir minerali kabızlığa neden olabilir. Anne adaylarının kabızlık sorunu için;

Bol bol sıvı tüketimi
Lifli gıdaların tüketimi
Doktorunuz kontrolü dâhilinde fiziksel aktivite
Ağır kabızlık sorunlarından doktorunuzun önerdiği yumuşatıcı ilaçlar kullanabilirsiniz.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım