Erkek Kısırlığının 10 Sebebi

erkek-kisirliginin-10-sebebi-835.jpg

Kısırlık, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin hamileliği elde edebilecek özelliğe sahip olamama durumu şeklinde ifade edilebilir. Kısırlık, çiftlerin normal yollardan çocuk sahibi olmasını engelleyen oldukça komplike bir olgudan oluşmaktadır. Modern yaşam tarzının etkisi ile kısırlık riski taşıyan bireyler gün geçtikçe artış göstermektedir. Özellikle teknolojinin ileri boyutu radyasyona maruz kalmaya, beslenme alışkanlıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genetik ve çevresel faktörler olmak üzere kısırlık vakalarında artış söz konusudur. Bu durumda üreme sisteminde meydana gelen aksamalar, çiftlerin normal yoldan çocuk sahibi olması http://www.sildenafilcitrateotc.com/ engellemektedir. Bu nedenle günümüzde kısırlık sorunu yaşayan birçok çift yardımcı üreme yöntemleri sayesinde başarı sağlarken, kısırlığa neden olan birçok hastalık için tedavi yöntemi gelişmiştir.


Erkek kısırlığının 10 sebebi aşağıdaki gibi olmaktadır:


Kriptorşizm ( inmemiş testis )
Anne karnındaki bebekler; yaşamsal fonksiyonları, yeterli bir düzeye ulaştıktan sonra dünyaya gelir. Bebeklerin gelişimi doğumdan sonra da devam eder. Özellikle erkek çocuklarının testisleri, doğumdan sonra en fazla 1 yaşına kadar yumurtalık torbalarına inmiş olmalıdır. Eğer bu eylem gerçekleşmezse, mutlaka cerrahi müdahale ile testislerin yumurtalıklara indirilmesi gerekir. Testisler torbalara inmemiş ise, vücut ısısına maruz kalabilir ve sperm üretiminde çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Bu nedenle yumurtayı dölleyebilecek kabiliyete sahip olamayan spermlerde kısırlık vakası ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu durum testis kanseri riskini de arttırmaktadır.

Hormonal bozukluklar ve kısırlık
İnsan vücudundaki sistematik düzen beyinde yer alan hipofiz bezi kontrolünde salgılanan FSH ve LH hormonları sayesinde gerçekleşmektedir. Bu hormonların salınımında yaşanan sorunlar sperm üretimini etkileyerek, infertilite yani kısırlık sorununa neden olur.

Kromozal bozukluklar ve kısırlık
Hatalı kromozom yapısından kaynaklanan hastalıklar sonucunda, kısırlık görülebilir. Özellikle menisinde hiç sperm hücresi bulunmayan ya da semen analizinde 5 milyondan daha az sperm hücresi tespit edilen kişilerde, kalıtımsal bozukluk dikkat çekmektedir. Bu gibi durumlarda kromozom analizi ve Y kromozomunda mikrodelesyon tarama testlerinin yapılması gerekmektedir. Ayrıca Y kromozomu aracılığıyla erkek çocuğuna da bu sorun aktarılabilmektedir.

Testis tümörleri
Testis tümörü vakasında uygulanan radyoterapi ve kemoterapi tedavileri, sperm üretimini ciddi oranda etkileyen faktörler arasında yer alır. Kanser tedavisi gören kadın ve erkeklerin üreme fonksiyonları tahribe uğradığı için infertilite durumu yaşanmaktadır. Fakat erkek hastaların çocuk sahibi olma düşüncesi doğrultusunda; tedaviden önce spermlerin dondurulması ile tedaviden sonra aşılama yöntemi sayesinde çocuk sahibi olma şansı mevcuttur.

Testis travması ve kısırlık
Çocuk yaşlarda testislere alınan darbe ve çeşitli yaralanmalar sonucunda testislerin zarar görmesi ve sperm üretiminin etkilenmesi halinde, kısırlık meydana gelebilir.

Menide hiç sperm hücresi olmama durumu ( azospermi )
Testislerde sperm üretimi olmasına rağmen; dışarıya sperm çıkışını engelleyen, sperm morfolojisinin bozulmasına neden olan bir tıkanıklık durumu olabilir. Bu durum azospermi olarak ifade edilir ve mikroenjeksiyon yöntemi sayesinde tedavi sağlanabilmektedir.

Varikosel ( damar genişlemesi )
Testis çevresinde yer alan damarların normalin dışında aşırı büyüme ve genişleme göstermesi durumuna varikosel denir. Ancak her varikosel vakası kısırlığa neden olmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre erkek kısırlığının bir kısmında varikosel olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca daha önce baba olan hastaların yaklaşık %20’sinde varikosel olduğu, diğer kısırlık vakalarında ise, %35-40 varikosel nedenli kısırlık görüldüğü belirtilmiştir.

Genetik faktörler ve kısırlık
Yakın aile bireylerinde kısırlık kökenli hastalığın olması halinde kısırlıklık riski artmaktadır. Özellikle Klinefelter sendromu ve fibrozis kısırlığa neden olmaktadır.

Kişinin yaşam tarzı ve çevresel faktörler
Sigara, alkol ve uyuşturucu madde gibi zararlı alışkanlıklar sperm üretimini etkileyerek, kısırlık soruna yol açmaktadır. Ayrıca sağlıksız beslenme alışkanlığı sonucunda meydana gelen hormonal bozukluklar sperm üretimini etkileyen FSH ve LH hormonu salınımını etkileyerek, kısırlığa neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin kimyasal maddelere ve radyasyona maruz kalmasına neden olan iş sahaları ve aşırı sıcak ortamlar ( sauna, kaplıca, hamam gibi ) sperm üretimi doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların da kısırlığa neden olduğu bilinmektedir.

Genital enfeksiyonlar ve hastalıklar
Puberte ( ergenlik ) ya da erişkin dönemlerde geçirilen kabakulak hastalığı, testislerin zarar görmesi olarak adlandırılan orşite neden olmaktadır. Bu hastalık sperm üretimini ve kalitesini etkileyerek, infetiliteyi açığa çıkarır. Ayrıca tüberküloz, cinsel yolla bulaşan bakteriyel enfeksiyonlar kısırlık nedenleri arasında yer alır. Özellikle klamidya ve gonore hastalığına yol açan virüsler, kısırlığa neden olmaktadır.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım