Gebelikte Vücutta Nasıl Değişiklikler Olur?

gebelikte-vucutta-nasil-degisiklikler-olur--686.jpg

Gebelik, vücudun hormonlar ile birlikte bebeğin gelişimini sürdürebileceği uygun ortamı hazırlama çalışmalarıdır. Bu nedenle hormonların etkisi ile vücudun tüm işletim sisteminde ciddi değişimler meydana gelir. Kısacası gebeliğin oluşması ile beraber yağ oranının artması, kan hacminin artması, göğüslerde büyüme ve rahmin büyümesinde dolayı anne adaylarında kilo artışı görülür. Bu süreç kadınların fizyolojik ve psikolojik değişime uğradığı bebeklerini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilmesi amacı ile vücudun yapmış olduğu doğal değim evresidir. Bu nedenle hormonların etkisi ile anne adaylarında meydana gelen fizyolojik değişimler aşağıdaki gibi olmaktadır:

Hamilelik döneminde anne adaylarının vücudunda su tutumu artar.

Hormonların etkisi ile genişleyen damarlar ve sıvı miktarı kan hacmini arttırır. 1500 ml civarında bir artış görülür. Bu artışın 1200 ml’si plazma, 300 ml ise eritrositlerden meydana gelir. Plazmanın artışı daha fazla olduğu için dilüsyonel anemi oluşur. Hemoglobin ve hematokrit seviyesi düşer.

Hamilelikte kanda bulunan trigliserid ve total kolesterol, HDL, VLDL, LDL ile birlikte serbest yağ asitlerinde artış meydana gelir.

Anne adayının demir ihtiyacı daha çok artar. Demir bebeğinde gelişimi için gereksinim duyduğu maddedir bu nedenle hem anne adayının vücudu hem de bebeğin ihtiyacı olduğu için demir takviyesi gerekmektedir.

Normal bir kadının kan volümü 3,5 litre iken, hamilelikle birlikte bu volüm 5 litreye kadar artacaktır.

Hamilelikte kanda bulunan lökosit ( beyaz küre ) artar. Lökosit artışı nötrofil ile alakalıdır ancak lenfositlerde herhangi bir değişiklik olmaz.

Anne adayının trombosit seviyesi azalır.

Parametre fibrinojenin artmasına paralel olarak sedimantasyon hızı ve C reaktif protein benzeri akut faz reaktanları artar.

Hamilelikte anne adaylarının bağışıklık sistemi ( humoral ve selüler immünite ) baskılanır.

Anne adayının pıhtılaşma eğilimi artış gösterir.

Hamilelikte kalp atım hızı artar ve dolayısıyla kalbin pompaladığı kan miktarı da artar.

Gebeliğin değişim sürecinde anne adayının göğüs kafesi genişler ve diyafram yükselir.

İdrar yolu ile bir miktar glikoz atılır ve gebelikte normal olarak kabul edilir.

Progesteron hormonun artması ve rahmin baskısından dolayı idrar yollarında genişleme meydana gelir. Bu nedenle normalden daha fazla idrara çıkma ihtiyacı artar.

Hormonal değişimler ile beraber bazı anne adaylarında diş eti hipertrofisi ve kanaması meydana gelebilir.

Hamilelik döneminde kabızlık sorunu ve hemoroid artabilir.

Değişim ile beraber safra taşının oluşma riski artar.

İskelet sisteminde omurganın bel bölümünde eğim artış gösterir ( lordoz ).

Pelvis eklemlerinde bebeğe bağlı olarak gevşeme meydana gelir.

Hamilelikte yağ dokusunda lipolitik aktivite artar, karaciğerde lipoprotein lipaz aktivitesi azalır.

Rahim hamileliğin son aylarında 5 litre hacme sahip iken, doğuma yakın dönemde yaklaşık 1000 grama ulaşır.

Hamilelik döneminde midede asit salgısı azalır ve mukus salgısı artar. Bu nedenle peptik ülseri olan anne adaylarında gebelikle beraber iyileşme görülür.

Gebelik reflüsü meydana gelebilir.

Gebelik Döneminde Ciltte Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?

Gebelik, kadınların hormonal değimlerin etkisi ile vücudun gebelik için uygun ortamı hazırlama çalışmaları altında gelişir. Bu nedenle hormon seviyelerinin etkisi ile ilk değişimler cilt dokusunda meydana gelir. Anne adayının cildinde, tırnaklarında, saçlarında, diş ve diş etinde fark edilebilir düzeyde değişimler görülmektedir.

Cilt değişimlerinin başında kuruma, göğüslerde ve karın bölgesinde çatlak oluşumu, cilt lekeleri ve akne gibi şikâyetler ortaya çıkar. Bu değişimler gebeliğin neden olduğu hormonal seviyelerin etkisi ile görülürken, doğumdan sonra normal haline dönecektir. Anne adaylarının gebelik sürecinde bu değişimlere bağlı olarak vücut bakımına ve hijyenine çok dikkat etmesi gerekir. Gebelik nedeni ile kimyasal madde içermeyen su bazlı nemlendirici özelliği yüksek olan sabun ve kremleri kullanabilir. Bu konuda doktorunuza danışmadan herhangi bir ürünü kullanmamanız önerilir. Gebelikte ciltte meydana gelen değişimler aşağıdaki gibi olmaktadır:

Karın bölgesinde çatlak oluşumu

Yüz bölgesinde lekelenme ve kızarıklık

Karın bölgesinde gerilmeden dolayı koyu çizgiler

Avuç içlerinde terleme ve kızarıklık

Bacaklarda şişkinlik ve varis

Göğüslerde büyüme, hassasiyet ve çatlak

Meme başlarında genişleme ve renk değişimi ( koyulaşma )

Gebelikte Meydana Gelen Hormonal Değişimler Nelerdir?

Anne adaylarının en çok şikayetçi oldukları konu vajinal akıntının artmasıdır. Hormonların etkisi ile vajina florasında meydana gelen değişimler PH değerini düzeylerini etkileyerek, akıntı miktarının artışına neden olur. Bu artış ile beraber genital enfeksiyon riski de artış gösterir. Bu nedenle hamilelik döneminde vajen asit değerlerinin artması, mantar gibi genital enfeksiyonları daha fazla görülmektedir. Anne adaylarının akıntının artmasıyla sarı, yeşil, kötü kokulu akıntı ve kaşınma görülüyorsa mutlaka doktora başvurması gerekir.

Gebeliğin son dönemlerinde süt bezlerinin süt üretimi için yaptığı hazırlık çalışmaları artacaktır. Bu nedenle meme başından kolostrum adı verilen sarımsı bir renkte sıvı gelebilir. Bu sıvı anne adayının sağlığını tehdit etmeyen vücudun doğumdan sonra bebeği beslenmesi için süt üretimi hazırlıklarını yaptığı anlamına gelen normal bir durumdur. Göğüsler ılık sabunlu bir bez yardımı ile temizlenebilir. Ancak anne adayının rahim kasılmalarını tetikleyen uyarılmalara karşı çok dikkatli olması gerekir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım