Hafta Hafta Gebelik / 1. Hafta

hafta-hafta-gebelik--1.-hafta-170.jpg

Hafta Hafta Gebelik

Hamilelik, 40 haftalık bir süreci kapsamaktadır. Hamile kalınan adet döngüsünün ilk adet görülen gününe göre hamilelik tarihi hesaplanmaktadır. Bu sebeple hamileliğin 1. Haftasında anne adayı aslında henüz hamile değildir. Hamile kalınan tarih hatırlanamaz ya da net olarak bilinemez. Bu sebeple de son görülen adet tarihinin ilk günü esas alınır.

Gebelik haftası hesabında, yumurtlamanın adet döngüsünün 14. Gününde olduğu varsayılarak hesaplanır. Çeşitli durumlarda yumurtlama düzensizlikleri olabilir. Bu sebeple de suni bir son adet tarihi oluşturulabilir.


Gebelik Hafta Hafta Mı, Ay Ay Mı Hesaplanmalı?

Anne adayları, hamileliklerini ay ay hesaplama meyilindedir. Fakat her ay, 30 gün olmadığı için hamilelik hesabında yanılma payı söz konusudur. Bir ay tam olarak 4 hafta olmadığı için de anne ve doktorun hamilelik haftası eşit değildir. Bu sebeple en sağlıklısı hafta hafta gebelik hesabıdır.

Gebeliğin 1. Haftasında Anne Adayında Meydana Gelen Değişimler

Anne adayının adet döngüsünün 14. Gününde yumurtlama meydana gelir. Yumurta, fallop tüplerine atılır. Fallop tüpleri, bebeğin geliştiği ve büyüdüğü rahmin sağ ve solunda bulunmaktadır. Bu tüplerin içi, yumurtayı rahim iç tabakasına yönlendiren tüylerle kaplıdır. Yumurta hücresi, yumurtalıklardan salındıktan sonra tüplere ulaşır ve olgunlaştığında 18-20 mm çapına ulaşır. Yumurtanın çatlaması ve tüplere ulaşması ile beraber vücut gebeliğe hazırlanmak için progesteron hormonu salgılar. Bu sayede bebek rahme yerleşebilir ve gelişmesi için uygun bir ortam oluşturulur. Bu sebeple hamilelik düşünen ve planlayan anne adaylarının bu süreçte sigara ya da alkol kullanmaması gerekmektedir. Hamile olduğunu düşünmeyen anne adayları bu süreçte gebe olabilmektedir. Şayet kullanılan kronik ilaçlar mevcut ise doktora gebelik planlandığı söylenmeli ve buna uygun ilaçlara başlanmalıdır.

Hamilelikten Önce Muayene Nedir?

Gebelik planlayan anne adaylarının sağlıklı ve bilinçli bir gebelik geçirmesi için mutlaka gebelikten önce muayene yaptırması önerilir. Bu sayede gebelikten önce, hamileliğe engel teşkil edebilecek sorunlar tespit edilebilir ve tedavisi sağlanabilir. Daha sağlıklı ve daha sakin bir gebelik süreci bu şekilde mümkün olur.

Gebelik planlayan anne adaylarının beslenme ve yaşam tarzlarını gözden geçirmesi de oldukça önemlidir. Yapılan gebelik öncesi muayenede cinsel hayat, beslenme tarzı, stres ve diğer konular gözden geçirilir.

Hamile kalmadan önce yapılan muayenenin amacı, anne adayının yaşayabileceği riskler hakkında da bilgi sahibi olunmasını sağlayacaktır. Kansızlık, idrar yolu enfeksiyonları ya da diş eti sorunları gebelik önce mutlaka tedavi edilmelidir.  Eksik olan aşılar, gebe kalmadan önce yapılmalıdır.

Bunun dışında şayet gebeliğin yüksek risk taşıması söz konusu ise bu durumda gebelikten önce önlem almak mümkün olacaktır. Gebeliğin riskli olmasına yol açacak durumlar ise:

Şeker hastalığı,

Astım,

Yumurtalık kistleri ya da miyomlar,

Obezite,

İleri yaş,

Kalıtsal hastalıklar,

Aşırı zayıf olmak, olarak sayılabilir.

Görseller

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım