Hamileliğe Hazırlık Nasıl Yapılmalı?

hamilelige-hazirlik-nasil-yapilmali--599.jpg

Hamilelik dönemi ve bebeğin sağlıklı gelişimi, anne adayının yaşam standartlarına bağlı olarak şekillenmektedir. Anne adayının gebelik sürecini etkileyebilecek sakıncalı davranışlardan uzak durması ve en önemlisi bebeğin sağlığı açsından beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi son derece önemli bir etkendir. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hamilelik dönemi öncesinden yapılan hazırlıkların başlanması ve doğuma kadar sistematik bir şekilde sürdürülmesi gerekir.

Anne adaylarının hamileliğe nasıl hazırlanması gerekir?

Gebelik öncesi yaşam tarzı değişikliği
Çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra yapmanız gereken en önemli adım, hayat standartlarının değiştirilmesinde geçmektedir. Bu değişiklikler sigara ve alkol kullanımının bırakılması, sağlıklı beslenme programı, stres faktörünü açığa çıkaran iş ve ev ortamından uzak durulması ve kronik bir hastalığa bağlı olarak kullanılan ilaçların gebelik süreci için uygunluğunun belirlenmesi için doktora başvurulmasını kapsamaktadır. Ayrıca doktorun önerisi ile ek vitamin takviyelerine başlanması bebeğin gelişimini destekleyecektir. Baba adaylarının da sauna ve hamam gibi sıcak su banyolarından uzak durması gerekir. Aşırı sıcak ortamlar sperm üretimini olumsuz etkilemektedir. Radyasyon tehlikesi bulunan ortamlardan tüm süreç boyunca uzak durulması önerilir.

Gebelik öncesi sağlıklı ve düzenli beslenme
Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süreci için sağlıklı bir vücuda sahip olması gerektiğini bilmesi gerekir. Beslenme gebeliği etkileyen en önemli faktördür. Bu nedenle yağlı ve hazır gıdalardan uzak durulması, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğinin karşılanması gerekir. Eğer evde kedi besleniyor ise, kedinin bakımı esnasında dışkısı ile temas edilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca çiğ et ile temastan ve tüketiminden tüm gebelik dönemi boyunca uzak durulması gerekir. Protein ve kalsiyum ağırlıklı beslenmenin yanı sıra vücut için gerekli olan tüm besin değerlerinin alınmasına özen gösterilmesi gerekir.

Hamilelik öncesi sağlık kontrolleri
Çocuk sahibi olmaya karar veren çiftler yaklaşık olarak 3 ay öncesinden hazırlıklara başlamalıdır. Bunun nedeni ise, anne ve baba adayında var olan hastalıkların saptanması ve tedavi edilmesi için yeterli süre olmaktadır. Özellikle anne adayına kızamıkçık enfeksiyona karşı daha önce aşı uygulanmamış ise, bu aşının gebelikten 3 ay önce uygulanması gerekir. Ayrıca diyabet hastalığı olan anne adaylarının değerlerinin kontrol altına alınması oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle önlem niteliğindeki uygulamaların süreci etkilememesi için 3 ay öncesinden gerekli tedavilerin yapılması amaçlanmaktadır. Tüm bunların yanı sıra yapılan bazı test ve tetkiklerle bebeği etkileyebilecek hastalıkların taraması yapılmaktadır. Smear testi ve mamografi kontrollerini kapsayan detaylı bir checkup yaptırılmasında da fayda vardır. Anne adayının jinekolojik muayenelerinin değerlendirilmesi ve gerekirse tedavi edilmesi, gebeliği etkileyen kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, guatr gibi tiroit hastalıklarının araştırılması gerekir. Ayrıca kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği, boğmaca, grip, Pnömokok gibi aşılarının güncel olup olmadığının değerlendirilmesi de, sağlıklı bir gebelik süreci için yapılması gereken ön hazırlıklardır.

Kan tahlilleri
Gebeliğin başlıca hazırlık çalışmaları içerisinde kan testleri yer almaktadır. Anne ve baba adayının kan uyuşmazlığının değerlendirilmesinin, gebeliğin oluşmadan önce yapılması gerekir. Kan uyuşmazlığının tespit edilmiş olması, gebelik için herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Ancak doğum esnasında anne ve bebeğin karşılaşabileceği komplikasyonlara karşı gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Ayrıca yapılan kan tahlillerinde kızamıkçık, Hepatit B ve toksoplazma gibi enfeksiyonların varlığı incelenmektedir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım