Hormonlu Spiral Nedir?

hormonlu-spiral-nedir--11.jpg

Doğum kontrol yöntemleri, istenmeyen gebeliklerin engellenmesi için kullanılan tüm yöntemleri kapsamaktadır. Doğum kontrol yöntemlerinin bir kısmının geri dönüşü vardır ve koruyuculuk oranları oldukça yüksektir. Doğum kontrol yöntemleri, istenmeyen gebeliklerin engellenmesi prensibi ile uygulanır. Kalıcı doğum kontrol yöntemleri de mevcuttur. Bu yöntemler kadında ve erkekte tüplerin bağlanmasıdır.

Hormonlu spiral nedir?

Spiraller, yaygın olarak kullanılan doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Spiraller, T şeklinde araçlardır ve jinekolojik muayene aşamasında uzman doktor tarafından uygulanmaktadır. Hormonlu spiraller içerisinde progesteron hormonu bulundururlar. Geri dönüşü olan ve koruyucu özelliği

Hormonlu spiralin avantajları nelerdir?

Günümüzde hiçbir doğum kontrol yöntemi, yüzde yüz koruyuculuk vaad etmemektedir. Ancak hormonlu spiraller, %99 oranında koruyuculuk sağlamaktadır.

Hormonlu spiralin kullanımı kadınlar açısından oldukça konforludur. Spiralin takılması ardından kadının yapması gereken herhangi bir şey yoktur. Hormonlu spiraller, beş seneye kadar koruyuculuk sağlayabilmektedir. Spiralin takılması ardından kadının ayda bir kontrollere gitmesi önerilmektedir. Bu muayeneler ise yaklaşık olarak beş dakikada tamamlanabilmektedir.

Hormonlu spiral yöntemi, bazı kadınların mustarip olduğu yoğun adet kanamalarının da tedavi edilmesini sağlar. Kanama miktarı hormonlu spiralin takılmasından 3 ay sonra %80 oranında azalır. Şayet kadın hamile kalmaya karar vermiş ise, doktor tarafından çıkarılır ve gebe kalmak mümkün olur.

Hormonlu spiral gebeliği nasıl engeller?

Hormonlu spiraller uzman doktor tarafından uygulandığı anca hormon salgılamaya başlar. Spiral yöntemi birkaç faktörle gebeliği engellemektedir:

Rahim ağzında bulunan mukusu koyulaştırır. Bu sayede spermler rahme girmekte güçlük çeker.
Sperm ve yumurtanın birleşmesini engelleyerek döllenmenin önüne geçer.
Rahim duvarının incelmesini sağlar.
Hormonlu spiraller kadının normal adet döngüsüne bağlı olarak yaşanan kalınlaşmanın daha az olmasını sağlar. Bu sayede adet kanamalarının yoğunlaşmasını azaltır.

Hormonlu spiral kadın tarafından hissedilir mi?

Hormonlu spiral T şeklinde bir araçtır. Ortalama olarak 3 cm uzunluğundadır. Yumuşak ve esnek plastikten üretilmiştir. Hormonlu spiral, rahme yerleştirilir. Bu sayede ne kadının partneri ne de kadın, spirali hissetmez.

Hormonlu spiral kimler için uygundur?

Hormonlu spiral, her kadına uygulanabilen bir yöntem değildir. Kişinin hormonlu spirale uygunluğu doktor tarafından karar verilen bir durumdur. Fakat hormonlu spiral, genellikle çocuğu olan ve yakın zamanda çocuk istemeyen kadınlar için önerilmektedir.

Hormonlu spiral kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Hormonlu spiral takıldıktan sonra kadının yapması gereken herhangi bir şey yoktur. Yalnızca düzenli olarak kontrollere gitmek gerekmektedir. Bu kontrollerde spiralin pozisyonu değerlendirilir.

Hormonlu spiral kullandıktan sonra nasıl hamile kalınır?

Hormonlu spiral, geri dönüşü olan bir doğum kontrol yöntemidir. Bu sayede de kadın gebe kalmak istediğinde spiralin çıkarılmasını talep edebilir. Hormonlu spiralin ömrü ise yaklaşık 5 senedir. Bu beş sene içerisinde kadın istediği herhangi bir zaman spiralin çıkarılmasını talep edebilir. Hormonlu spiral doktor tarafından çıkarıldıktan sonra kadının bir sene içerisinde gebe kalma oranı yaklaşık olarak %80’dir.

Hormonlu spiralin yan etkileri nelerdir?

Spiral takılırken kadın biraz rahatsızlık duyabilir. Bu aşamada baş dönmesi ya da kramp hissedilebilir.
Spiralin doğru takılmaması veya yerinden oynaması gebeliğin oluşmasına yol açabilir.
Spiralin takılmasından bir sene sonra adetler tamamen kesilebilir.
Özellikle 3-6 ayda adet kanamalarının düzensiz olması ve ara kanamalar meydana gelebilir.
Alt karın bölgesinde ağrı söz konusu olursa mutlaka bir uzmana başvurun.
Yumurtalıklarda kist oluşması söz konusu olabilir.

Hormonlu spiralin riskleri nelerdir?

Unutulmaması gereken, hormonlu spirallerin cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı herhangi bir koruma sağlamayacağıdır. Bu sebeple partnerde ya da kadında herhangi bir hastalık varsa, geçişi hormonlu spiral ile engellenmeyecektir.

Hormonlu spiralin riskleri ise:

Pelvik bölge enfeksiyonu,
Gebe kalmak.
Ancak bu riskler oldukça nadir görülmektedir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım