Menopoz Nedir?

menopoz-nedir--865.jpg

Menopoz nedir, kadınlar kaç yaşında menopoza girer?

Kadınların hayatları boyunca doğurganlık özelliği doğrultusunda yaşamış olduğu fizyolojik değişim evreleri vardır. İlk değişim evresi puberte ile birlikte doğurganlığın aktifleşmesi, hamilelik döneminde yaşanan değişimler ve bu doğurganlık sürecinin tamamen bittiği son fizyolojik değişim evresi de menopoz olmaktadır.

Menopoz, kadınların 48- 55 yaşları arasında yumurtlama fonksiyonların azalması ile adet kanamalarının kesildiği doğal bir süreçtir. Vücudun bugüne kadar sürdürmüş olduğu sistematik döngü bu dönemlerden sonra değişime uğrayarak, doğurganlığı sonlandırmaktadır. Genellikle 48-55 yaş arasında olurken, bu yaşlardan önce ve sonra da menopoza girilebilmektedir. Ancak menopoz döneminin habercisi olan bazı şikayetler dönemden birkaç yıl önceye ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bu sürece premenopoz, denilmektedir.

Menopoz yaşını etkileyen faktörler nelerdir?

İnsan anatomisinde yer alan sistematik düzen, hormonlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu nedenle menopoz döneminde yaşanan değişimlerde hormonların etkisi rol oynamaktadır. Yumurta rezervlerinin azalmasına bağlı olarak kişiye göre menopoz yaşı değişkenlik gösterir. Kişinin genetik özellikleri, yaşam tarzı ve geçirmiş olduğu hastalıklar menopozun daha erken ya da daha geç dönemlerde yaşanmasına neden olur. Kısacası bu faktörler doğrultusunda östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak menopoz süreci hız kazanır. Menopoz yaşını etkileyen birçok faktör olmasına rağmen, kişi çoğunlukla annesinin menopoza girdiği yaşta menopoza girecektir. Ayrıca aşırı sigara ve alkol tüketimi de erken menopoz nedenleri arasında yer almaktadır.

Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoz yumurta rezevlerinin azalması sebebiyle; adet düzensizliği, ateş basması ve gece terlemesi gibi östrojen ve progesteron hormonu eksikliğinden kaynaklanan bazı şikayetlere yol açar. Diğer belirtiler ise;

Vajinal kuruluk

Cinsel isteksizlik

Halsizlik

Kilo Artışı

Uyku bozukluğu

Ani ruhsal değişimler

Depresyon

Ancak menopoz dönemini ifade eden bu şikayetler, bazı hastalıklar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle menopoz döneminde olan kadınların menopoz şüphesi doğrultusunda uzman bir jinekoloğa başvurması teşhis ve tedavi açısında oldukça önemli bir konudur. Bu sayede menopoz teşhis edilirken menopoz döneminde ortaya çıkan şikayetlerin giderilmesi amacı ile tedavi seçeneklerinden yararlanılabilmektedir. Ayrıca başka bir hastalık söz konusu ise erken teşhis sayesinde başarılı bir tedavi gerçekleştirilebilir.

Menopoz nasıl teşhis edilir?

Yumurtalıkların yalnızca progesteron ve östrojen hormonu salınımında görev almadığı ve vücudun sistemi için gerekli olan diğer maddelerin üretiminde de yer aldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle yapılan incelemelerde yumurtalıkların işlevini yerine getirememesinden kaynaklanan sorunlar kolayca tespit edilmektedir. Başta adet düzensizliği olmak üzere diğer menopoz belirtilerinin ortaya çıkması ile başvuran hastalarda teşhis için birtakım hormonal tetkikler uygulanır. Menopoza neden olan östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak vücudun hormonal dengesi değişmektedir. Bu nedenle yapılan testlerde yumurtlamanın olmamasından kaynaklanan hormon eksikliği tespit edilerek, menopoz teşhisi konulmaktadır. Yapılan kan testlerinde FSH, LH ve östrojen hormonları seviyeleri incelenir. Eğer FSH ve LH hormonu artmış östrojen hormonu azalmış ise, yumurta rezervlerinin tükendiğine işaret eden menopoz tanısı konulur.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım