Menopoza Girme Yaşı Kaçtır?

menopoza-girme-yasi-kactir--150.jpg

Menopoz, kadınların fizyolojik olarak hormonal sisteminin değişime uğradığı kaçınılmaz bir süreçtir. Yumurtlama fonksiyonlarının azalması ile vücudun östrojen düzeyleri düşmektedir ve izlenen ilk belirti, adet kanamalarında ortaya çıkmaktadır. Dönemin yaklaşması ile beraber yumurtlama düzensizliğine takiben adet kanamaları seyrekleşir ve giderek azalır. Daha sonraki süreçte kanamaların kesilmesi ile kadınların doğurganlık özelliğinin tamamen bittiği yeni bir döneme yani menopoza girilmektedir. Kadınların menopoza girme yaşı ortalama olarak 45-55 yaş olarak belirtilmiştir. Ancak genetik ve diğer faktörler doğrultusunda bu yaşlardan daha önce ya da daha sonra menopoz dönemi görülebilir. Fakat yapılan araştırmalara göre ülkemizde ortalama menopoz yaşı 46-48 olarak kabul edilmiştir. Ayrıca bu yaş aralığı kişinin genetik özellikleri, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığı doğrultusunda değişkenlik gösterebilmektedir. Kişinin menopoz yaşını belirleyici en önemli faktör genetiktir. Bu nedenle kişinin annesinin menopoza girdiği yaş ile kendi menopoz yaşı aynı dönemi işaret etmektedir. Bunun dışında kesin olarak kanıtlanmış bir veri olmasa da kadınların ilk menarş yaşının, menopoz yaşında etkili olduğu düşünülmektedir.

Kadınların menopoz yaşını etkileyen faktörler nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre kadınların menopoz yaşının erken ya da geç olmasındaki etken faktörler aşağıdaki gibi olmaktadır:

Gelişmiş ülkelerde yaşayan kadınların daha geç menopoza girdiği tespit edilmiştir.

Sosyoekomik düzeyinin düşük olması nedeni ile şekillenen yaşam tarzına bağlı olarak kadınların daha erken yaşlarda menopoz dönemine girdiği dair bilimsel veriler bulunmaktadır.

Daha önce hiç doğum yapmayan kadınların, çocuk sahibi olan kadınlara göre daha erken yaşlarda menopoz dönemine girdiği tespit edilmiştir.

İdeal kilonun altında ya da üstünde olan kadınların menopoz yaşının etkilendiği düşünülmektedir. Yapılan araştırmalara göre uzun boylu ve kilolu kadınlar daha geç, zayıf kadınlar ise daha erken yaşlarda menopoz dönemine girmektedir.

Sigaranın üreme sistemi üzerindeki olumsuz etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle sigara kullanımına bağlı olarak yumurta rezevlerinin erken yaşlarda tükenmesi menopoz döneminde erken yaşlarda girilmesine neden olmaktadır. Ayrıca alkol kullanan kadınların daha geç yaşlarda menopoz dönemine girdiğine dair bazı araştırmalar yer almaktadır.

Adet dönemleri sık olan kadınlar, seyrek adet gören kadınlara göre daha erken yaşlarda menopoz dönemine girmektedir.

Sağlıksız ve düzensiz besleneme alışkanlığı olan kadınlar, genellikle daha erken yaşlarda menopoz dönemine girmektedir. Hatta bu durum erken menopoz olarak da adlandırılabilir.

Türkiye’de kadınların ortalama menopoz yaşı kaçtır?

Bu konuda 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde kadınların ortalama menopoz yaşının 46 olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu araştırma kapsamında ailesinde erken menopoz hikayesi olan, sigara kullanan ve adet düzensizliği olan kadınların, ideal yaşın çok daha altında yani erken yaşlarda menopoza girdiği belirtilmiştir.

Erken menopoz nedir, neden olur?

Günümüz şartlarının değişmesine paralel olarak kadınların yaşam tarzındaki değişiklikler, üreme sağlığını doğrudan etkilemektedir. Özellikle günümüz kadınlarının çocuk sahibi olma yaşını ertelemesi ve kariyer odaklı yaşaması,  iş ortamı şartlarının ve yaşam tarzının manevi yorgunluğu ile birlikte fiziksel olarak da üreme sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. İş ortamında radyasyon ve kimyasal maddeye maruz kalma, teknolojik cihazların aşırı kullanımı, sigara, alkol, beslenme alışkanlıklarının düzensiz ve sağlıksız olması kadınların genel sağlığını etkilerken, öncelikle yumurta rezervleri için büyük tehdit oluşturmaktadır. Kısacası kadınların yaşam tarzına bağlı olarak yumurta rezervleri erken yaşlarda tükenerek, erken menopoz vakasına neden olmaktadır. Bu durum ileride çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlar için oldukça üzücü bir şekilde sonuçlanmaktadır. Yaşanan bu durum yani kadınların 40 yaşından önce doğurganlık özelliğini yitirmesi, erken menopoz olarak adlandırılır.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım