Menopozda Görülen 10 Şikayet

menopozda-gorulen-10-sikayet-270.jpg

İngilizce; “ay (moon)” ve “sonlanma (pause)” kelimelerinden oluşturulmuş menopoz, hastalık değil kadın için doğurganlık yetisinin sona erdiği, tamamlandığı doğal bir dönemdir. Menopoz 2 yıl sürebilir. Bazı kadınlarda ise daha fazla sürebilir. Menopoz belirtilerinin ne kadar süreceği, kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlarda kısa sürerken, bazılarında ise 10 yıl kadar sürebilmektedir. Menopozun ortalama süresi 1 – 5 yıl arasındadır. Menopozda ortaya çıkan rahatsızlık ve hastalıklar, her kadını aynı oranda etkilememektedir.

Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile başlayan Menopozda Görülen 10 Şikayet şunlardır:

1- Menopozda dönemindeki kadınların ortalama olarak %70’inde görülen ateş basması vücudun üst kısmında meydana gelen ani bir duygudur. Genellikle 5 dakika içinde geçer. Menopozda dönemindeki kadınlarda ateş basması gün içinde sıklıkla yaşanabilir. Menopozdöneminden sonra 1 ila 5 yıl boyunca sürebilir.

2- Menopoz ardından klitoriste küçülme gözlemlenir. Menopoz döneminin ardından vajina giriş bölümü biraz daralır, esnekliğini kaybeder. Vajinanın rengi soluklaşır. Menopoz döneminin ardından rahim ağzı (serviks) ve rahim (uterus) küçülmeye başlar. Yumurtalıklarda da (over) küçülme olur.

3- İdrar torbası esnekliğini kaybeder, bu yüzden sık idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir. Ayrıca menopoz döneminde idrar yapma esnasında yanma da meydana gelebilir.

4- Menopozda döneminde fiziki değişimlerde olur Bunlar; memelerde küçülme ve sarkma, memelerin sertleşme özelliğini kaybetmesi, deride görülen kırışıklıklar ve derinin esnekliği kaybetmesidir.

5- Menopoz döneminin ardından kemik erimesi (osteoporoz) meydana gelir. Menopoz dönemi kadının boyu kısalabilir. Kamburlaşma olabilir.

6- Menopoz öncesi dönemde kadınlarda kalça çevresinde yağlanma olurken menopoz ardından santral tip yani bel ve göbek çevresinde yağlanmasına gözlemlenir.

7- Menopozda döneminde kolesterol, trigliserid ve LDL kolesterol artar, HDL kolesterol ise azalır.

8- Menopoz döneminde hormonal değişimlere bağlı olarak kadınlarda ani duygu değişimleri olur.

9- Menopoz döneminde uyku problemleri görülebilir.

10- Saçlarda dökülme, koltuk altı tüylerinde azalma tersine kol, bacak ve yüzdeki tüylerde artış olur.


Menopozda Görülen 10 Şikayet haricinde diğer rastlanan şikayetler ise:

  • Konsantrasyon sorunu
  • Baş dönmesi ve ağrısı
  • Şişkinlik
  • Alerjenlere karşı hassasiyet
  • Tırnak zayıflaması
  • Vücut kokusu
  • Kalp çarpıntısı
  • Göğüslerde ağrı
  • Eklem ağrıları
  • Sindirim sorunları
  • Kaşıntı
  • Menopoza geçiş sürecinde düzensiz adet görme
  • Vajina kuruluğu
  • Cinsel isteksizlik
  • Halsizlik

 

Menopozda Görülen 10 Şikayeti ve diğer menopoz belirtilerini hafifletmenin yolları nelerdir?

Kontrollü şekilde yapılan menopoz tedavisi belirgin yan etkiye yol açmaksızın menopozda görülen tüm şikayetleri önleyebilmektedir. Ancak menopoz tedavisi haricinde sizlerde bazı durumlara dikkat ederek menopozda görülen şikayetleri azaltabilirsiniz.

1- Menopoz döneminde çok sıcak olan ortamlardan uzak durulmalı.

2- Menopoz döneminde dar ve kalın giysiler giyilmemeli.

3-  Menopoz döneminde ateş basmasını artırabilecek acılı ve baharatlı besinler tüketilmemeli.

4- Menopoz döneminde ılık duş alınmalı.

5- Menopoz döneminde hafif egzersizler yapılmalı.

6- Menopoz döneminde çay ve kahve gibi kafeinli içecekler tüketilmemeli.

7- Menopoz döneminde alkol ve sigara alışkanlıkların vazgeçilmeli.

8- Menopoz döneminde sıcak bastığında etrafınızda ateş basmasını tetikleyenler gözden geçirilmeli. Bu etkenlere karşı daha dikkatli olunarak ateş basması konusunda önlem alınmalı.

9- Menopoz döneminde terletmeyen özellikte ve içinde rahat edilecek pamuklu ve penye kumaş giysiler ve iç çamaşırlar tercih edilmeli.

10- Menopoz döneminde günlük 10 bardak su tüketilmeli.

11- Menopoz döneminde doktora menopoz dönemi şikayetleri ile ilgili olarak danışılmalı. Doktor tarafından önerilen ilaç tedavisine sadık kalınmalı.

12- Menopoz döneminde stresli ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmeli.

13- Menopoz döneminde günlük kalsiyum ve vitamin ihtiyacı karşılanmalı.

14- Menopoz döneminin ardından rutin kontroller, yıllık mamografi, jinekolojik muayene ve tetkikler doktora danışılarak yeniden planlanmalı.

15- Menopoz döneminde beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım