Normal Doğum Nedir?

normal-dogum-nedir--123.jpg

Dünya Sağlık Örgütü normal doğumu şu şekilde tanımlamaktadır: “Kendiliğinden başlayan normal doğum olmakla beraber, bebeğin 37 ila 42 hafta arasında vertex pozisyonunda dünyaya gelmesidir.”

Lamaze International’ın normal doğumu tanımladığı altı ölçüt vardır:

1) Doğum kendi başına başlar

2) Doğum boyunca serbest dolaşım özgürlüğü vardır.

3) Normal doğum sırasında doktor müdahalesi acil durumlarda mevcuttur.

4) Rutin müdahaleler yoktur.

5) Doğum için sırtüstü olmayan (ör. Dik veya yan yatık) pozisyonlar

6) Doğumdan sonra annenin ve bebeğin kısa sürede temasını sağlamak.

Annelik Hizmetleri Geliştirme Derneği (AIMS) normal doğumu, “teknolojik müdahalelerle değiştirilmemiş bir doğumu takiben bebeğin vajinal yolla doğduğu fizyolojik bir doğum” olarak tanımlamıştır. “Normal doğum” genellikle “doğal doğum”, “fizyolojik doğum” veya “basit vajinal doğum” ile birbirinin yerine kullanılabilir; teknolojik müdahalenin olmadığı bir doğum olarak tanımlanabilir.

Vücudunuzun kontrolünü mümkün olduğunca sürdürmek, doğum boyunca aktif bir katılımcı olmak ve daha az rutin müdahalelere sahip olmayı sağlayan normal doğum, her gebelik için uygun değildir. Normal doğum, en doğal doğum yöntemlerinden biridir. Normal doğum ve sezaryen karşılaştırıldığında, normal doğumun avantajları ön plana çıkmaktadır.

Normal doğumun avantajları ise:

Doğal doğum tekniklerinin çoğu invaziv değildir, bu nedenle istisnai durumlar dışında anne adayına ya da bebeğe herhangi bir yan etkisi meydana gelmez.
Birçok kadın, doğum sırasında ve sonrasında başarı duygusunda güçlü bir hisse sahiptir. Bazı kadınlar için, sorumlu olmak ağrı algılarını azaltmaya yardımcı olur.
Sansasyon veya uyanıklık kaybı yoktur. Daha özgürce dolaşabilir ve doğum sırasında rahat kalmanıza yardımcı olan pozisyonlar bulabilirsiniz.
Kontraksiyonlarınızı güçlendirmek için epidurallerin oksitosin (Pitocin) gibi müdahalelere ihtiyaç duyan kadınlardan, mesane kateterizasyonu veya bir vakum ekstraksiyonu veya forseps sunumundan daha az olası olmaktadır.
Hem doğum sırasında hem de sonrasında öğrendiğiniz nefes egzersizlerini, kullanabilirsiniz.Bu sayede emzirme dönemleri ve lohusalıkla ilgili hormonal dengesizlikler daha rahat geçer.

Doğum sırasında fazla ilaç kullanmanın dezavantajları nelerdir?

Epiduralin aksine, doğal ağrı azaltma teknikleri ağrıyı ortadan kaldırmaz. Ayrıca doğal yaklaşımlar yeterli ağrı yönetimini sağlayamayabilir, özellikle eğer uzun bir doğum ya da çok sayıda müdahale gerektiren karmaşık bir doğum söz konusu ile ilaç kullanımı daha avantajlı olabilir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım