Polikistik Over Hastaları Hamile Kalabilir mi?

polikistik-over-hastalari-hamile-kalabilir-mi--185.jpg

Çeşitli sebeplerden dolayı kadının yumurtalıklarında çok sayıda iyi huylu küçük kistlerin oluşması durumu Polikistik over sendromu olarak adlandırılmaktadır. Özellikle 30 yaşın altındaki kadınlarda rastlanan bu rahatsızlıkta, normalde her ay düzenli olarak gerçekleşen yumurtlama meydana gelmemektedir. Polikistik over sendromu adet düzensizliği, aşırı tüylenme, ciltte normal dışı yağlanma ve sivilcelenme, adet düzensizliği şikayetlerine yol açmaktadır. Genellikle adet düzensizlikleri ile kendini belli eden Polikistik over sendromu, yumurtlamanın gerçekleşmesini engellediğinden doğal yolla gebe kalamama sorununa ve kısırlığa da sebep olmaktadır. Kadında yol açtığı rahatsızlık ve kadının gebe kalmayı isteyip istememesi durumuna göre tedavi yöntemine karar verilen bu rahatsızlığın tedavisi mümkün olmakla birlikte, tedavi sonrasında gebelik de elde edilebilmektedir.

 

Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?

Polikistik over sendromu belirtilerinin ortaya çıkması için öncelikle genç kızın ergenliğe girmesi ve adet kanamalarının başlamış olması gerekir. Adet döngüsü başladığında uzun süre adet görmeme, seyrek adet görme ya da hiç adet görememe bu rahatsızlığın belirtisi olarak algılanabilmektedir. Ayrıca uzun aralıklarla gerçekleşen kanamaların uzun süreli ve yoğun olması da yumurtlama bozukluğunun habercisidir. Polikistik over sendromu hastalarının % 75’inde bu tür şikayetler görüldüğünden bu rahatsızlıktan şüphelenilerek doktora başvurulması gerekmektedir. Bunun dışında ciltte aşırı yağlanma, sivilce oluşumu, erkek tipi tüylenme, saç dökülmesi, kiloda belirgin bir artış ve doğal yolla bebek sahibi olmama Polikistik over sendromunun belirtileri olarak sayılabilmektedir. Yaşanan hormon dengesizliği dolayısıyla kadında erkeklik hormonları salgısında artış olması, erkeklerde sıklıkla rastlanan tüylenme, sivilcelenme ve saç dökülmesine sebebiyet verir. Başka bir deyişle Polikistik over sendromunda kadın metabolizması erkek özellikleri göstermeye başlar.

 

Polikistik over sendromu nasıl ve neden meydana gelir?

Polikistik over sendromunun temel sebebi hormonsal dengenin bozulmuş olmasıdır. Beyinde hipofiz bezinden salgılanan Luteinleştirici Hormon ve Folikül Uyarıcı Hormon normal dışı bir şekilde ve düzeyde salgılandığında kadının yumurtalıklarından çok sayıda kist oluşabilmektedir. Yaşanan hormon dengesizliği kadının düzenli olarak yumurtlamasını engeller, yumurtlamanın gerçekleşmemesi de yumurtalıklardan testesteron hormonunun salgılanmasına sebebiyet verir. Kısaca Luteinleştirici Hormonun artması, testesteronun da artmasına neden olur, testesteron ise kadının yağ dokusunda östrojene dönüşür, östrojen de Luteinleştirici Hormonu artırır. Ortaya çıkma nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte fazla kilolu olan kadınlarda daha sık görüldüğü ve sıkı bir diyetle kilo verildiğinde Polikistik over sendromu şikayetlerinin de azaldığı bilinmektedir. Zira kilosu fazla olan kadınlarda vücudun şeker metabolizmasını düzene sokan insüline karşı bir direnç ortaya çıktığı için hormon dengesi de bozulmakta ve yine yeniden Polikistik over sendromu yaşanmaktadır.

 

Polikistik over sendromunun kısırlıkla bağlantısı nedir?

Polikistik over sendromunun en bilinen belirtilerinden birisi olan adet düzensizlikleri yumurtlamanın da düzensiz olması, hatta bazen hiç olmaması anlamına gelmektedir. Ancak tüm Polikistik over sendromu hastalarının kısır olduğu gibi bir yargı yanlış olacaktır. Zira bu rahatsızlığı yaşayan hastaların düzenli olarak yumurtladıkları, doğal yolla gebe kaldıkları ya da düzenli olarak yumurtlamamakla birlikte doğal yolla gebe kalabildikleri de gözlenmektedir. Tabi ki adet düzensizliği ve yumurtlama bozuklukları arasında pozitif bir ilişki olduğundan, bu oran çok düşüktür ve çoğunlukla tedavi edilmeden gebelik elde edilememektedir.

 

Polikistik over sendromunda kısırlık tedavisi nasıl yapılır?

Polikistik over sendromu % 100 kısırlığa sebep olmasa da yüksek bir olasılık göstermektedir. Bu sebeple çoğu kez tedavisiz gebelik gerçekleşmemektedir. Tüm Polikistik over sendromu şikayetlerinde olduğu gibi kısırlık sorununda da öncelikle kilo vermeye çalışmak gerekmektedir. Zira kilolu kadınlarda insülin direnci arttığından hormon dengesizliği de kaçınılmaz olmaktadır. Vücuttaki yağ dokusu ne kadar azaltılırsa hormonlar o oranda düzenli salgılanacak ve yumurtlama da düzene girecektir.

Pek çok polikistik over sendromu hastasında sadece kilo vermek bile yumurtlama fonksiyonlarını düzene sokmuş ve doğal yolla gebeliğin gerçekleşmesine olanak sağlamıştır. Polikistik over sendromu hastalarının çoğunluğunda kısırlık sorunu gözlenmekte, yumurtlama bozukluğu yaşayan kadınların % 70’inde Polikistik over sendromu yaşanmakta ve yumurtlama düzensizliği olanlarında da % 40’ında sadece kilo vererek gebelik elde edilebilmektedir. Bununla birlikte hastaya yumurtalıkları uyaran klomifen sitrat verilerek yumurtlama düzenlenmeye çalışılır.

Başarı sağlanamadığında hormon enjekte edilerek yumurtalıklar uyarılır ve ardından aşılama yapılarak gebelik elde etme olasılığı % 60’lara çıkarılır.Polikistik over sendromu dolayısıyla yaşanan kısırlığın tedavisinde son seçenek olarak da, kapalı ameliyat (laparoskopi) ile yumurtalıkların yakılması kullanılır. Bu işlemde karın boşluğuna girilir, koter veya lazer ile yumurtalıklar yakılır ve üstünde minik delikler açılır. Bu şekilde yumurtlamanın düzene girebildiği ve hastanın yumurtalıklarının klomifen sitrata daha olumlu yanıt vermesi sağlandığı da bilinmektedir.

Kapalı ameliyat ile yumurtalıkların yakılması işleminin ardından geçecek bir yıl içinde kadının doğal yolla gebe kalma olasılığı yaklaşık olarak % 70 civarındadır. Tüm bunlardan yola çıkılarak Polikistik over sendromu hastalarının sadece kilo vererek veya kilo kaybıyla birlikte tedavi de görerek gebe kalabilecekleri söylenebilmektedir. 

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım