Polikistik Over Sendromu Nedenleri Nelerdir?

polikistik-over-sendromu-nedenleri-nelerdir--435.jpg

30 yaşın altındaki kadınlarda sıklıkla karşılaşılan Polikistik over sendromu, yumurtalıklarda çok sayıda iyi huylu kist oluşması durumuna verilen addır. Beyinde salgılanan Luteinleştirici Hormon ve Folikül Uyarıcı Hormonların normal dışı şekilde üretilmesinden kaynaklanan Polikistik over sendromu, kadınlarda yumurtlamanın gerçekleşmesini engellemektedir. Luteinleştirici Hormon ve Folikül Uyarıcı Hormonlar dengesiz bir şekilde salgılandığında kadın, her ay düzenli olarak yumurtlayamaz ve yumurtalıklarda erkeklik hormonu üretimi artar. Kadınlarda pek çok sağlık sorunlarına sebep olan Polikistik over sendromunun tam olarak neden oluştuğu, ileri geldiği bilinmemektedir. Beyinde salgılanan Luteinleştirici Hormon seviyesinin yükselmesi, yumurtalıklarda erkeklik hormonunu artırmaktadır. Fazla salgılanan erkeklik hormonu da kadın vücudundaki yağ dokusunda östrojene dönüşür ve Luteinleştirici Hormon da daha fazla artar. İşte bu hormon dengesizliği de sağlık problemlerine yol açar.

 

Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?

Polikistik over sendromunun en belirgin işaretleri kadında görülen adet düzensizliği, ciltte normal dışı yağlanma ve sivilcelenme, tüylenme, kilo artışı ve kısırlıktır. Genç kızlarda adetlerde belirgin düzensizlikler, çok seyrek ya da hiç adet görmeme Polikistik over sendromu için işaret olarak algılanabilmektedir. Yumurtlama düzensiz olduğunda adet kanamaları da düzensiz olur ve çok seyrek görülen adet kanamaları da uzun süreli ve yoğun miktardadır. Polikistik over sendromunda erkeklik hormonları normalden daha fazla salgılandığında erkeklerde gözlenen saç dökülme, tüylenme ve sivilcelenme gözlenir. Yaşanan adet düzensizlikleri ve yumurtlama dengesizlikleri kadında kısırlığı kaçınılmaz bir son olarak karşıya çıkar. Ancak bu rahatsızlık tedavi edildiğinde gebelik elde etmek mümkündür.

 

Polikistik over sendromunda adet düzensizliği nasıl tedavi edilir?

Yumurtalıklarda çok sayıda kist oluşma durumunda yumurtlama problemlerinin yaşanması ve dolayısıyla da adet kanamalarının düzensiz, seyrek, çok yoğun miktarda yaşanması kadının yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple adet kanamalarını düzenlemek için öncelikle yumurtlamayı düzenlemek gerekmektedir. Bu bağlamda uygulanabilecek en basit tedavi yöntemi sıkı bir diyetle kilo vermek ve vücuttaki yağ oranını azaltmaktır. Çoğu sendromda kilo vermek yumurtlamayı ve adet kanamalarını düzenleyebilmektedir. Bebek sahibi olmayı isteyen hastalarda yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar kullanılabilir. Ancak bunların yan etki gösterme olasılıkları bulunduğundan uzun süre kullanılmaları sakıncalı olabilmektedir. Eğer hasta 35 yaşından küçükse ve gebelik istemiyorsa doğum kontrol hapları ve progesteron ilaçların kullanılması adet kanamalarını düzenlemeye yardımcı olacaktır.

 

Polikistik over sendromunda kısırlık tedavisi nasıl yapılır?

Kısırlık sorunu ile doktora başvuran hastaların yaklaşık % 70’inde fazla kilo ile birlikte, Polikistik over sendromu gözlenmektedir. Bu hastalarda öncelikle kilo vermek, yumurtlamayı sağlayıcı klomifen sitrat kullanmak olumlu etki yaratmaktadır. Zira sadece kilo vermek bile çoğu kez yumurtlamayı düzenleyici etkiye sahiptir. Bunların etkili olmadığı vakalarda ise vücuda hormon enjekte edilerek yumurtalıklar uyarılır ve ardından aşılama yöntemiyle yaklaşık % 60 ihtimalle gebelik elde edilebilir. Kısırlık tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise kapalı ameliyat (laparoskopi) ile yumurtalıkların yakılması ve üzerinde minik delikler açılmasıdır. Bu sayede yumurtlama düzene girer ve klomifenin vücuttaki olumlu etkisi artar. Bu tedavi o kadar etkilidir ki, tedavinin ardından geçen bir yıl içinde doğal yolla gebelik oluşma ihtimali yaklaşık % 70 civarındadır.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım