Polip Nedir?

polip-nedir--986.jpg

Rahimde mevcut olan polipler rahim iç tabakasında ya da rahim ağzında bulunan ve genellikle rahim iç tabakası sebebiyle meydanda gelen dokulardan kaynaklanan iyi huylu et parçalarıdır. Her yaş kadında meydana gelebilen polip, menopoz öncesi ya da menopoz döneminde ortaya daha sık çıkmaktadır.  Polip, bulundukları yere ve büyüklüklerine göre gebe kalamama sorunlarına da yol açabilmektedir.


Polip hangi belirtileri verir?

  • Polip, genellikle belirti vermemektedir. Genellikle farklı sebeple uygulanan muayene ve tetkiklerde polip olduğu tespit edilmektedir. Polip sayısı fazla ise ya da polip hücresi büyükse düzensiz adet kanamalarına yol açabilir. Cinsel ilişki sırasında kanamalara ya da adet kanaması sırasında şiddetli ağrılar meydana gelebilir.
  • Çeşitli durumlarda polip, rahim ağzından vajinaya sarkma yapabilir. Bu durumda polip dokusunda enfeksiyon gelişebilir ve yoğun akıntılara yol açabilir.
  • Rahim ağzı polipleri ise genellikle belirti vermezler ancak kanamalara ve özellikle cinsel ilişki sırasında kanamalara yol açmaktadır.

 

Polip tanısı nasıl koyulur?

Polip tanısı için genellikle hastaların bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması sonucunda; rahim iç tabakasından örnek alınması ile konulmaktadır.

Çeşitli durumlarda ise belirli belirtilerle bir uzmana başvuran hastaya uygulanan jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından sarkan polipin gözlemlenmesi ile polip şüphesi meydana gelir. Bu durumda uzman,rahim iç tabakasından örnek alır. Alınan örnekler patoloji uzmanına gönderilir ve sonuçlara göre polip tanısı koyulmaktadır.

Rahim ağzında bulunan polip yapıları ise bir jinekoloji uzmanı tarafından, tesadüfen yapılan muayeneler sonucu koyulmaktadır. Çeşitli sebeplerle uygulana histereskopideğerlendirmelerinde de ya da rahim içinin steril suyla doldurulması ile uygulanan ultrason incelemelerinde de polip teşhisi koyulabilir.


Polip tedavisi nasıldır?

Polip şüphesi olan hastalara ilk olarak polip teşhisinin kesin olarak koyulması gerekmektedir. İlk olarak rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri şüphesinin ekarte edilmesi gerekmektedir. Bunun için de rahim iç tabakasından doku örneği alınmaktadır. Bu işlem genellikle polip yapısının yer aldığı yerden alınan dokunun incelenmesi ile gerçekleştirilmektedir. Lezyonun ortadan kaybolması ile tedavi sağlanmaktadır. Çeşitli durumlarda histereskopi yöntemi ile polip tedavisi yapılabilir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım