Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarının artmasını sağlayan uygulamaların başında genetik tanı yöntemleri gelmektedir. Genetik tarama testi sayesinde sağlıklı embriyoların tespit edilmesi ve anne adayının rahmine transfer edilmesi mümkündür.
Preimplantasyon genetik tanı; ilaçla yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplama (OPU) aşaması ve döllenme aşamaları ile beraber tüp bebek tedavisi içerisinde uygulanmaktadır. Yumurtalıkların gelişmesiyle beraber yumurta hücreleri toplanır, bu aşamada baba adayından sperm hücresi alınır ve alınan üreme hücrelerinin döllenmesi sağlanır. Ardından döllenen embriyolar üç gün sonra 8 hücreye bölünür.
Preimplantasyon tanı basamakları aşağıdaki şekilde devam eder;
Tüp bebek tedavileri ve PGT uygulamaları
Tüp bebek tedavileri her geçen gün geliştirilen ve yeni tekniklerle başarı oranlarının arttığı bir yardımcı üreme yöntemidir. Genetik tanı yöntemi sayesinde, embriyoların DNA’sı ve genetiği incelenir. Tüp bebek tedavisinde gebeliklerin düşükle sonuçlanmasının en büyük sebeplerinden biri, embriyonun genetiğinin bozuk olmasıdır. PGT yöntemi sayesinde, bu faktör ekarte edilmiş olur.
Genetiği bozuk embriyoların anne adayının rahmine tutunma ve gelişme şansı bulunmamaktadır. Özellikle kan bağı olan çiftlerde, daha önce kromozom açısından bozukluğu olan çocuk sahibi olan çiftlerde, kadının yaşının ileri olduğu durumlarda, tekrarlayan düşüklerde PGT yöntemine başvurulmaktadır.
Preimplantasyon genetik tanı sayesinde:
Embriyoya uygulanacak olan genetik tanı yöntemleri ile anormal durumlar tespit edilirse, bu embriyolar transfer edilmeyecektir. Bu sayede olası tüp bebek başarısızlık nedenlerinden bir kısmı elenmiş olacaktır.
PGT yöntemi sayesinde:
Tüp bebek tedavilerinde PGT hangi durumlarda uygulanmaktadır?
PGT ile tespit edilebilecek bazı rahatsızlıklar şunlardır;
Genetik tanı yöntemleri güvenilir midir?
PGT yönteminin uygulanabilmesi için yumurtalıkların uyarılması, yumurta hücrelerinin toplanması, sperm hücrelerinin toplanması ve alınan üreme hücrelerinin döllendirilmesi gerekmektedir. Oluşan embriyolardan alınan hücre örnekleri, genetik açıdan teknolojinin sağladığı imkanlarla araştırılır. PT yönteminde embriyolar hiçbir şekilde hasar görmemektedir. Yanılma payı yaklaşık olarak %2 olmaktadır.
Tek gen hastalığı nedir?
İnsan DNA’sı üzerine şifrelenmiş olan genlerin bozulması ya da eksik olması, genetik hastalıkların oluşmasına yol açmaktadır. Genetik hastalıklar yaygın olarak akraba evliliklerinde ortaya çıkmaktadır.
Türkiye’de akraba evliliklerin oran olarak yüksek olması, genetik hastalıkların artmasına sebep olmakta ve PGT yönteminin önemini ortaya çıkarmaktadır.
Tek gen hastalıklarından bazıları ise: