Spiral Nasıl Takılır ve Nasıl Çıkarılır?

spiral-nasil-takilir-ve-nasil-cikarilir--82.jpg

Spiral, bir rahim içi araçtır. Doğum kontrolleri yöntemleri arasında en başarılı yöntemlerden biri olan spiral, rahim içine yerleştirilir ve T şeklinde bir araçtır. Adet dönemi dışında ve gebeliğin mevcut olmadığı durumda takılabilmektedir. Ancak kadında vajinal enfeksiyon ya da akıntı söz konusu ise takılması önerilmemektedir.  Bakır spirallerin kullanım süresi ve koruma özelliği yaklaşık olarak 10 senedir. İçerisinde progesteron bulunan spiraller ise 5 sene koruyuculuk sağlamaktadır. Bununla beraber rahim içi araçlarının her sene düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Spiral taktıran kadınlarda adet kanamaları daha yoğun yaşanabilmektedir. Bunun dışında ara kanamalar ya da kasık ağrısı sorunları meydana gelebilir. Progesteron (levonorgestrel) hormonu ihtiva eden spiraller,  standart spirallere göre kanamaya yol açmaması sebebiyle daha avantajlıdır.

Spiral nasıl çıkarılır?

Spiraller kolay ve pratik yöntemlerle çıkarılmaktadır. Spiral çıkarken, hasta ağrı ya da acı hissetmemektedir. İşlem kısa sürede tamamlanmaktadır.

İlk olarak ultrason ile spiralin bulunduğu alan kontrol edilir. Daha sonra ise jinekolojik muayene masasına alınır. Ardından da spekulum uygulanır. Aynı zamanda spiralin ipleri rahim ağzından dışarıya çıkmış şekilde görülecektir. Bu iplerden tutulur. Ardından çekilir. Sonra ise spekulum çıkartılır ve işlem tamamlanır. Tüm bu işlemler yani spiralin çıkarılması toplamda 1-2 dakika süren oldukça kısa süren bir uygulamadır. Kadın herhangi bir rahatsızlık hissetmez.

Spiralin ipi görülmüyorsa:

Nadir olarak spiralin ipleri rahim içine kaçabilmektedir. Spiralin kopma riskinin de bulunduğu bu durumlarda, rahim içerisine çok ince bir alet yerleştirilir. Bu aletlerle spiral tutulur ve çekilir.

Bu gibi durumlarda hasta hafif bir ağrı duyabilmektedir. Spiralin ipi içerde kalmış ise bu durumda spiralin çıkarılma işlemi daha uzun sürebilir. Ender olarak görülse de kimi zaman spiralin çıkarılması mümkün olmayabilir. Bu sebeple de histeroskopi adı verilen bir alet ile çıkartmak gerekebilir.


Spiralin karın içerisinde saptanması:

Spiralin karın içinde saptanması oldukça nadir olarak karşılaşılan bir durumdur. Spiral, çeşitli durumlarda karın içine kayabilir. Bu aşamada spirali görmek söz konusu değildir. Karın röntgeninde ise spiralin karın organları arasında olduğu görülür.


Spiral ne zaman çıkarılır?

Spiral, adet dönemlerinde de çıkarılabilir. Kadının gebe olmadığı, sağlıklı süreçlerde spiral alınabilmektedir. Fakat çeşitli durumlarda spiral, rahme yapışmış olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise spirali çıkarmak için bazı yöntemlere başvurmak gerekebilmektedir. Şayet spiral, diğer yöntemlerle alınamıyor ise, kürtaj uygulamasına benzer yöntemlerle alınabilir. Ancak çoğunlukla bu yöntemlere ihtiyaç kalmadan spiraller bir iki dakika içinde çıkarılabilir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım