Tüp Bebek Ağrılı Bir Yöntem midir?

tup-bebek-agrili-bir-yontem-midir--662.jpg

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi yapılırken lokal ya da genel anestezi uygulanmalıdır uygulanmazsa ağrılı bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisi ise nedeni açıklanabilen ya da açıklanamayan kısırlık tedavisi doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin hayalindeki aileye kavuşmalarını sağlayan yardımcı üreme yöntemlerinden biridir.

Kısırlık vakası görülen çiftlerde doğal yolla gebelik gerçekleştirilemez. 1 yıl boyunca doğum kontrol yöntemlerine başvurulmadan kadınlarda yumurtlamanın gerçekleştiği sürede cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çiftler kısırlık sorunundan dolayı bebek sahibi olamaz. Bu durumda çiftler doktora başvururlar ve doktor tarafında gerekli test ve muayene yapılarak uygulanacak olan tedaviye karar verilir. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi 5 aşamalı bir uygulamadır.

Tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir?

1. aşama

İlk muayene ve çiftin değerlendirilmesi: 

Eşlere daha uygulanan tedaviler hakkında bilgi alınır. Eşlerde daha önce gerçekleşen gebelik, doğum, düşük gibi öyküler öğrenilir. Çiftin eski test ve tetkik neticeleri incelenir. Bu veriler doğrultusunda da doktor gerekli kararı vererek tüp bebek tedavisini planlar ve tedavinin başlayacağı günü belirler.

2. aşama

Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta oluşturulması:

Kadınların yumurtalıklarında çok yumurta ile çok embriyo oluşturmak ve iyi embriyoları tercih ederek rahme transfer edilmesi için çok sayıda yumurta meydana getirmek amaçlı yumurta geliştirici ilaç tedavisi uygulanır.

3. aşama

Yumurta toplama işlemi (OPU): 


Yumurta geliştirici ilaçlar yardımı ile oluşturulup geliştirilen yumurtalar toplanır ve laboratuvarda döllenme işlemine kadar muhafaza edilir. Bu işlem yapılırken erkekten de mastürbasyon işlemi ile sperm alınır. Sperm veremeyen erkeklerde de mikro TESE yöntemi ile sperm örneği elde edilir.

4. aşama

Döllenme (IVF veya ICSI yöntemi): 

Toplanan yumurtalar ve elde edilen spermler ile döllenme, tıp literatüründeki ismi ile fertilizasyon işlemi laboratuar koşullarında gerçekleştirilir ve döllenen yumurtalar laboratuvarda muhafaza edilir.

5. aşama

Embriyonun rahim içerisine transferi: 

Laboratuvarda muhafaza edilen döllenmiş yumurtalar döllenme işleminden 2 ila 3 gün sonra rahim içerisine beş on dakika süren, ağrısız bir işlemle transfer edilir. Embriyonun rahme transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak hamilelik durumu kontrol edilir.

Tüp bebek ağrılı bir yöntem midir?

Tüp bebek uygulaması genel olarak ağrı duyulan bir tedavi değildir. Ancak yukarıda bahsi geçen tüp bebek tedavisindeki 3. aşama olan yumurta toplama işleminde kadına lokal ya da genel anestezi yapılmaz ise kadının canı yanabilir, kadında ağrı hissi oluşabilir. Eski dönemlerde uygulanan tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işleminde anestezi uygulanmıyordu bu nedenle kadınlar acı çekiyordu. Yumurta toplama işleminin ağrılı olmasından kaynaklı olarak kadınlar tüp bebek tedavisinden korkuyorlardır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinin ağrılı olduğu konusunda bir önyargı vardı. Ancak günümüzde uygulanan tüp bebek tedavisinde hastanın konforu ön planda tutulduğu için anestezi uygulanarak yumurtalar toplanıyor ve kadında herhangi bir ağrı hissi meydana gelmiyor. Bu yüzden kadınlar herhangi bir korku ve endişe duymadan tüp bebek tedavisine sıcak bakıyor. Yumurta toplama işleminde genellikle lokal anestezi ile uygulanıyor fakat bazı tüp bebek merkezleri kadına yumurtlama toplama işlemi öncesinde genel anestezi yapmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde toplanan yumurtalar ve erkekten alınan sperm örneği ile laboratuvar ortamında birleştirilip embriyolar oluşturuluyor. Yumurta toplama işleminde 2 veya 5 gün içerisinde kadının rahmine transfer edilmek üzere hazır hale gelen embriyolar özel tüpler desteği ile yerleştirilir. Bu uygulama kadına acı ve zarar veren bir işlem değildir. İşlem ardından verilen hormon ilaçlarının da acı veren bir yan etkisi bulunmamaktadır. Yalnız kadında ödeme sebebiyet vererek kadının kilosunda artışa neden olur.

Tüp bebek tedavisi acı hissettirmeyen bir tedavi olması dışında herhangi bir yan etkisi de söz konusu olmayan bir uygulamadır. Hiçbir yan etki söz konusu olmayan tüp bebek tedavisinde sadece psikolojik etki söz konusudur. Çünkü tüp bebek tedavisi oldukça meşakkatli bir tedavi sürecine sahiptir. Bu süreçte başarılı netice alınabildiği gibi başarısızlıkla da karşılaşılmaktadır. Buda çiftleri psikolojik açıdan ister istemez etkilemektedir. Ancak başarısız netice alınan tüp bebek tedavisinin ardından yapılan deneme sonucunda gebeliğin gerçekleştirildiği ihtimali düşünülünce onca endişe ve üzüntünün yerine koca bir mutluluk almaktadır hele de canlı doğum gerçekleştiğinde annenin bebeğini kucağına alması tüm yaşanan zorlukları unutturmaktadır.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım