Tüp Bebek Sürecinde Psikolojik Destek

tup-bebek-surecinde-psikolojik-destek-663.jpg

Tüp bebek tedavisi ve psikolojik destek

Tüp bebek normal yollardan çocuk sahibi olamamış veya kısırlık problemi yaşayan çiftlerin tercih ettiği bir tedavi biçimidir. Tüp bebek tedavisi yüksek başarı oranı ile çocuk sahibi olamayan çiftler için umut kaynağı olmuştur. Ancak tüp bebek tedavisi zorlu bir süreçtir ve çiftler tüp bebek tedavisi süresince stres altında kalabilirler. Çiftlerin ve özellikle de anne adayının yaşayacağı aşırı stres tedavi sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden tüp bebek tedavisine karar vermiş olan çiftler hem tedavi öncesinde hem de sonrasın psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirler. Tüp bebek tedavisinde alınacak psikolojik desteğin hiçbir sakıncası bulunmamaktadır aksine alınan desteğin çiftlere son derece faydası da olmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde psikolojik hazırlık süreci

Tüp bebek tedavisine karar veren çiftler tedavi esnasında bazı zorluklar yaşayabilirler. Çünkü tüp bebek tedavisi kadının yumurtalıklarının uyarılması, uyarılan yumurtaların büyümesinin beklenmesi, büyüyen yumurtanın kadının vücudundan alınarak erkekten gelen sperm ile labaratuvar koşullarında döllendirilmesi ve döllenen yumurtaların tekrar kadın vücuduna enjekte edilip tüp bebeğin tutmasının beklenmesi gibi aşamaların geçilmesi gerekmektedir. Bu tip aşamalar bazı çiftleri korkutabilmekte ve çiftler tedaviye karşı kaygı ve endişe verici duygular içerisine girebilirler. Bu gibi durumların yaşanması çiftler için normaldir ancak özellikle de stresin olumsuz etkilerinin kontrol altında tutulması gerekmektedir. Çiftlerin kafalarındaki tedavinin olumsuz netilenecek kaygısı çiftleri sürekli olarak stres altında tutabilmektedir. Tüm bu etkenler çiftleri de etkileyerek bu kez çiftler de kendi aralarında tartışmalara başlayabilirler. Umutsuzluklar gerginliğe neden olarak çiftler birbirlerini olumsuz anlamda etkilerler ve tüp bebek tedavisindeki başarının da önüne geçilmiş olabilir.

Tüp bebek tedavisinde çiftlerin bu tip olumsuzluklarla karşılaşmamaları için çiftler uzman bir psikologtan destek alabilirler. Çiftlerin alacakları psikolojik destek onları pek çok açıdan rahatlamalarını sağlayacaktır. Tüp bebek tedavisinde stres yapan veya tedavinin olumsuz sonuçlanabileceğini düşünen tek onların olmadığını fark edecekler ve bu durumda yaşadıkları aşırı kaygı durumu da ortadan kalkacaktır.

Anne ve baba adayları tüp bebek tedavisi süresince hangi duyguları yaşarlar.

Tüp bebek tedavisindeki ilk denemelerinde anne ve baba adayları oldukça endişeli bir duygu halinde olurlar. Tüp bebek tedavisinin kesin sonucunu kestiremiyor olmak anne ve baba adaylarını kaygılandıran durumların başında gelmektedir. Bu süreçte anne ve baba adayları tüm sorumlulukları ve tedavi sürecinde yerine getirmesi gereken tüm kriterleri yerine getirmiş olsalar bile tedavi negatif de sonuçlanabilir. Bu gibi durumlar karşısında çiftler son derece umutsuzluğa kapılırlar ve kendilerini derin bir çaresizlik içinde hissedebilirler. Bazen çiftlerde özellikle de anne adaylarında tedavi süresince sık sık ağlama nöbetleri yaşarlar. Bu durum anne adayının içinde bulunduğu stresin olumsuz bir etkisidir. Tüm bunların yanında çiftlerde yaşanan duygu durum bozukluklarına bağlı olarak da iştahsızlık, kilo verme gibi durumlarda yaşanabilir. Bu durum çiftlerin yaşadıkları psikolojik durumun vücutlarına verdiği olumsuz etkilerdendir. Aşırı kaygı, endişe, panik ve korku çiftleri bu dönemde çok zorlamaktadır. Hatta bazı anne adayları tedavinin başarılı olup hamile kalmaları karşısında bile bebeklerine düşürecekleri endişesine kapılabilmektedirler. Bu gibi durumlar her çiftte görülebilmektedir. Çiftlerin alacakları psikolojik destek ile tüm bu olumsuzluklar büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.

Tüp bebek tedavisinde negatif (başarısız) bir sonuç çıkarsa çiftler nasıl bir yaklaşım sergilemelidir?
Başarısız tüp bebek tedavileri özellikle anne adayı üzerinde umutsuzluk ve hayal kırıklığı yaratan bir durum ortaya çıkarır. Özellikle de birden fazla tüp bebek denemelerine karşın başarısız olmuş çiftler başarısızlık duygusunu birkaç kez yaşamış olmalarına bağlı olarak kendilerini daha da umutsuz ve travmatik durum halinde hissedebilirler. Bu tip negatif sonuçlar karşısında çiftlerin ilişkileri zedelenebilir ve aralarındaki bağ zarar görebilir. Anne adayı ayrıca ağlama nöbetlerine, iştah kaybına ve cinsel isteksizlik gibi olumsuz durumlarda yaşayabilir. Anne adayının bu süreci birkaç ay veya daha uzun bir dönem de sürebilir.

Bu gibi durumlar yaşayan çiftlere doğru yaklaşmak çok önemlidir. Özellikle çiftlerin tüp bebek tedavisinde neden başarısız olduklarının tespit edilmesi gerekmektedir. Tüm bu süreçler dahilinde çiftler uzman bir psikologtan mutlaka destek de almaları gerekmektedir. Özellikle başarısız bir tedavi sonrası çiftlere kesinlikle baskı yapılmamalıdır. Anne adayı ağlamak istiyorsa ona bu konuda hoşgörülü yaklaşılmalıdır. Ağlamak anne adayını rahatlatacaktır. Aynı şekilde çiftlerin sosyal hayatına devam etmeleri ve normal arkadaş ilişkilerini de sürdürmeleri gerekmektedir.Çiftler başarısız tedavi sonrasında birbirlerine destek olmalı ve aralarındaki bağı da kuvvetlendirmelidirler.

Tüp bebek tedavisinde psikolojik destek ne zaman alınmalıdır?

Tüp bebek tedavisi zorlu ve meşakatli bir süreç olduğu için psikolojik destek tüp bebek tedavilerinde artık vazgeçilmeyen bir yan birim olmuştur. Tüp bebek tedavisine hazırlık aşaması ile birlikte, tüp bebek tedavisi esnasında ve olası bir başarısızlık durumunda tedavi sonrasında alınacak destek ile çiftlerin birbirleri ile olan ilişkileri kuvvetlenecek ve başarısız olsalar dahi bu konuda yalnız olmadıklarına dair yaşayacakları hisler çiftlere oldukça faydalı destek sağlayacaktır. Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce alınacak psikolojik destek ile çiftler tedaviye daha iyi hazırlanmış olacak ve üzerlerinde meydana gelebilecek aşırı stres ve onun doğuracağı olumsuzluklar da büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. Çiflter hem uzman hekime hem de destek aldıkları psikolog ile tedavi hakkında kafalarına takılan gerekli gereksiz her türlü soruyu sormaları gerekmektedir. Bu durum bile çiftleri son derece rahatlatmaya yarayacaktır.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım