Tüp Bebek Tedavisi Süresince Hastanede Yatmak Gerekli midir?

tup-bebek-tedavisi-suresince-hastanede-yatmak-gerekli-midir--913.jpg

Tüp bebek tedavisi doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlere umut ışığı olmaktadır. Tüp bebek tedavisi; kan tahlili, ultrason kontrolü, ilaçla kadının yumurtalıkları uyarılması, yumurta toplanması, döllenme, embriyo gelişimi, embriyo transferi ve sonrasındaki izleme sürecini içermektedir. Bu süreçte kadının çoğunlukla iki günde bir, bazı durumlarda her gün hastaneye gidilmesi gerekebilir. Ancak kadının sağlığı ile ilgili çok ekstra durumlar olmadığı sürece hastanede yatmak gerekmemektedir. Bu zaman diliminde tedaviden arta kalan zamanda kadın günlük yaşamına devam edebilmektedir. Tüp bebek tedavisi diğer kısırlık tedavilerine göre daha uzun bir süreç olduğundan bazı vakalarda tedavinin yapılacağı merkeze yakın bir yerde konaklamak gerekebilir.

Tüp bebek nedir, nasıl uygulanır?


Sperm sayısı ve kalitesi düşük olan erkeklerin, yumurta rezervi az olan, yumurtlama sorunları yaşayan, tüpleri tıkalı olan kadınların, tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmaları mümkündür. Tüp bebek tedavisinde erkek ve kadının üreme hücreleri vücut dışında bir laboratuar ortamında birleştirilir, döllenir. Vücut sıcaklığında 48 saat bekletilen üreme hücrelerinin en kaliteli olanları seçilir ve gebeliğe en uygun birleşme gerçekleştirilmiş olur. Laboratuarda elde edilen embriyolar tıbbi bir cihazla kadının rahmine yerleştirilir. Tüp bebek tedavisi erkeğin ve kadının kendi üreme hücrelerinin döllenmesi işlemi olduğundan, doğal bir yumurtlama, gebelik işlemi olarak da düşünülebilmektedir. Bundan sonraki süreçte doktor belirli aralıklarla gebeliğin gidişatını izler.

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıklar nasıl uyarılır?


Tüp bebek tedavisi öncesinde adetin 2. ya da 3. günü yapılan ultrason değerlendirmesinde kadının yumurta rezervinin gebelik için yeterli olmadığı teşhis edilirse, ilaçlarla yumurtalıklar uyarılır ve daha fazla sayıda yumurta elde edilmeye çalışılır. Bu işlemde kullanılacak ilacın dozu hastanın yaşı ve yumurtalık rezervine göre belirlenir. İlaç kullanılmaya başlandıktan sonra belli aralıklarla ultrasonda yumurtayı içinde barındıran folikül sayısı ve büyüklüğü kontrol edilir. Gerekli büyüklüğe ulaşan foliküllere de çatlatma iğnesi yapılır ve 36 saat geçtikten sonra yumurta toplama işlemi yapılır.

Yumurta toplama işlemi nasıl yapılır?


İlaçla istenen büyüklüğe ulaşan yumurtalar, vajinal ultrason cihazına yerleştirilen bir iğne ile rahimden alınır. Yaklaşık yarım saat süren bu işlemin ardından toplanan yumurtaların hem sayı hem de kalite olarak uygun olanlar belirlenir ve istenen koşullara sahip olanlar döllenir.

Tüp bebekte döllenme nasıl gerçekleşir?

Gebelik için en uygun yumurtalar seçildikten sonra vücut sıcaklığında kültür sıvısı içinde 3-4 saat bekletilir. Bu sırada erkekten de sperm örnekleri alınır, yıkanır ve bu sayede daha hareketli, kaliteli spermler elde edilir. Sonrasında ya sperm ve yumurtalar yan yana bırakılır ve kendilerinin döllenmesi beklenir ya da mikroenjeksiyon ile tek bir sperm tek yumurtanın içine enjekte edilir. Uygulamadan yaklaşık 18 sonra döllenmenin başarılı olup olmadığına bakılır, döllenme olduysa döllenmiş yumurta yeniden kültür sıvısı içine bırakılır ve daha fazla gelişmesi beklenir. Bu aşamadan sonra en başarılı embriyolar kadının rahmine yerleştirilir.

Embriyo transferi nasıl yapılır?  


Bu uygulama öncesinde kadının vajinası ve rahim ağzı steril bir sıvı ile temizlenir. Ardından ince bir tıbbi cihazla en iyi embriyolar kadının rahim içi duvarına yerleştirilir. Çoğul gebelik riskini önlemek adına genelde en fazla iki tane embriyo transfer edilmektedir. Bu işlemden 2-3 saat sonra hasta evine gidebilir ve transferden 12 gün sonra da kanda gebelik testi yapılır ve sonuç öğrenilir.

Tüp bebek tedavisinin avantajları nelerdir?

Anne adayının yumurtaları doğal koşullar altında gebelik için gerekli olgunluğa ulaşmıyorsa, ilaçlarla yumurta olgunlaştırılır. Baba adayının sperm sayısı ve kalitesi gebelik için yeterli değilse, spermler yıkanır ve hareketliliği artırılır, spermlerin yapısal ya da işlevsel bozuklukları olanlar elenir, en olgunları, hareketlileri seçilir ve sadece en iyileri döllenir. Tüp bebekte tek yumurtanın içine tek sperm yerleştirilerek gebelik oluşma olasılığı artırılır. Bu sayede daha sağlıklı bir gebelik gerçekleştirilebilir. Bir denemede birden fazla sayıda embriyo transfer edilebildiği için gebelik ihtimali de artar. Ayrıca embriyo tıbbi yöntemlerle, uzmanlar tarafından rahme yerleştirildiği için, çikolata kisti gibi her hangi bir anormal oluşum sonucunda tüpleri kapanan, kadınlarda da tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilebilir. Zira tüpleri kapalı olan kadınların gebe kalmak için neredeyse tek şansı tüp bebek tedavisidir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım