Tüp Bebekte Embriyo Transferi

tup-bebekte-embriyo-transferi-694.jpg

Tüp bebek tedavisi, aşamalardan oluşan bir tedavidir. Embriyo transferi de, bu aşamalardan bir tanesidir. En önemli aşamalardan biri olan embriyo transferi; tüp bebek tedavisinde elde edilen yumurta ve sperm hücrelerinin döllendirildikten sonra belirlenen sayıda anne adayının rahmine transfer edilmesidir.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden sonraki 12. Gün gebelik testi yapılmaktadır. Gebelik testi ise tüp bebek tedavisinin başarılı olup olmadığı tespit edilir.

Embriyo transferi ne zaman yapılır?

Yumurta ve sperm hücresi döllendikten sonra, 3 ya da 5 gün sonra embriyo transferi yapılmaktadır. Döllenmeden sonraki 3. Gün embriyosunda, embriyo çoğunlukla 4-8 hücrelidir.

5. gün transfer edilen embriyoya ise, blastokist denilmektedir. 5. Gün embriyo transferinde gebelik şansı, embriyonun tutunma oranları daha yüksektir. 5. Gün embriyo, içerisi boşluklu bir haldedir. Ancak her embriyonun 5. Güne ulaşması mümkün değildir.

Embriyo transfer işlemi ne kadar sürer?

Embriyo transfer aşaması, tüp bebek tedavisinde en kısa sürede tamamlanan işlemdir. Yaklaşık olarak 10 dakikada tamamlanan bu işlem, anne adayında herhangi bir ağrı ya da rahatsızlığa yol açmamaktadır. Bu sebeple de işlem sırasında anestezi uygulanmaz. Anne adayının kendini rahat hissetmesi için sakinleştirici ilaçlar kullanılabilir. Transferden sonra anne adayı birkaç saat merkezde dinlenip evine gidebilir.

Embriyo transferi nasıl yapılır?

Anne adayı jinekolojik muayene masasına alınır. Burada, tıpkı jinekolojik muayenede olduğu gibi hasta hazırlanır. Ardından spekulum yerleştirilir. Rahim ağzının, enfeksiyonlara karşı korunması amacıyla özel sıvılarla temizlenir. Bu aşamadan sonra ise embriyologun hazırlayıp getirdiği embriyolar ince bir katater aracılığıyla rahme transfer edilir.

Anne adayına akaç tane embriyo transfer edileceğine çeşitli faktörlere göre karar verilmektedir. Ancak çoğul gebeliklerin önlenmesi adına transfer edilen embriyo sayısına kısıtlama getirilmiştir. Bu sebeple genellikle en kaliteli ve en iyi olan embriyo hücresi transfer edilir. Geriye kaliteli embriyolar kalmış ise, dondurularak saklanabilir.

Transfer edilecek embriyoların dış bölümünde bulunan zona tabakasının kalın olması halinde, bu tabaka lazer ile inceltilir ve transferden sonra gebelik şansı arttırılır.

Embriyo dondurma ve dondurulmuş embriyo transferi nasıldır?

Geliştirilen embriyolardan en kalitelisi ve en iyisi anne adayına transfer edildikten sonra şayet geriye kaliteli embriyolar kalıyorsa, bu embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulabilir. Bu sayede yeniden tüp bebek tedavilerine başlamak yerine, birçok aşama atlanarak daha kısa sürede tedavi tamamlanmış olur. Bununla beraber ileride anne adayı bir çocuk daha isterse, dondurduğu embriyoları kullanarak tüp bebek tedavisiyle gebelik sağlayabilir. Bu sayede yaşın ilerlemesiyle meydana gelebilecek riskler engellenmiş olur.

 Embriyo transferi sonrası kullanılacak ilaçlar nelerdir?

Embriyo transferinden sonra gebeliğin tutunması için progesteron içeren ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar; tablet, jel ya da enjeksiyon şeklinde kullanılabilir. Bu ilaçların dışında vitamin ya da mineral kapsüller, folik asit önerilebilir. Bu ilaçlar ve vitaminler, doktor önerisi dışında kullanılmamalıdır.

Embriyo transferinden sonra gebelik testi (hamilelik testi) ne zaman, kaçıncı gün yapılır?

Embriyo transferinin gerçekleşmesinden 12 gün sonra gebelik testi yapılmaktadır. Bu gebelik testi, kanda gebelik testidir. Gebeliğin henüz bu döneminde bebek ultrasondan izlenemediği için kanda gebelik testi yapılır ve pozitif çıkarsa anne adayı 2 hafta sonra ultrason kontrolüne çağırılır.

Ultrason ne zaman yapılır?

Hamilelik testi yapıldığında, gebelik kesesi henüz ultrasondan izlenemez. Transferden 3-4 hafta sonra ultrasondan gebelik kesesi görülebilmektedir. Çeşitli durumlarda gebelik testi pozitif çıksa dahi ultrasonda gebelik kesesi görülmeyebilir. Bu gibi durumlarda akla dış gebelik gelmelidir.

Embriyo transferi sonrası kanama, akıntı, ağrı olur mu?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden sonra lekelenme tarzı kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar aynı gün içinde kendiliğinden kesilecektir. Ancak bu kanamanın yoğun ve fazla olması söz konusu ise zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekmektedir.

Bununla beraber hafif kasık ağrıları yaşanabilir. Ancak bu ağrılar için doktor haberi dışında herhangi bir ağrı kesici ilaç kullanılmamalıdır. Bu süreçte doktor önerisi dışında kullanılan ilaçlar gebelik için olumsuz etki yaratabilir.

Embriyo transferi sonrası cinsel ilişkiye girilebilir mi?

Fizyolojik durumunuza göre doktor bir süre cinsel perhiz önerebilir. Genellikle transferden gebelik testine kadar olan süreçte cinsel ilişki bulunulmaması gerekmektedir. Yapılan gebelik testinde hamile olduğunu tespit edilirse, cinsel ilişkiye başlanabilir. Çeşitli durumlarda gebeliğin riskli olması, uzun vadede cinsel ilişkinin yasaklanmasına yol açabilir.

Embriyo transferi ile gebe kalanlar gebelik haftasını nasıl hesaplamalı?

Gebelik haftasını hesaplamak için, embriyo transferinin yapıldığı günden itibaren günler sayılır. Ardından çıkan sonuca 2 hafta ilave edilir. Bu sayede gebelik haftası hesaplanmış olur.

Embriyo transferinden sonra yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Embriyo transferinden sonra anne adayı kendini fiziksel olarak yormamalı, gebelik testine dek dinlenmeye dikkat etmelidir.
Stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.
Sık sık dinlenilmeli ancak anne adayı kendini yatağa da hapsetmemelidir. Bu süreçte gebelik testine kadar anne adayını sakinleştirecek etkinlikler yapılmalıdır.
Doktor bilgisi dışında herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.
Uzun seyahatler, transferden sonraki 3. Gün başlamalıdır. Transferden sonraki günlerde anne adayı kendini yormamalıdır. Kısa süreli yolculuklarda herhangi bir sakınca yoktur.

Tüp bebek tedavisinde kaç embriyo transfer edilir?

Tüp bebek tedavisinde, transfer edilen embriyo sayısı arttıkça, gebelik şansı da artmaktadır. Ancak embriyo sayısının artması, çoğul gebeliklere yol açan bir durumdur. Çoğul gebeliklerde de gebeliğe dair riskler hem bebekler, hem de anne adayı için fazla olduğundan istenmeyen bir durum olarak adlandırılır.

Bu sebeple de 6 Mart 2019 tarihinde çıkan; üremeye yardımcı tedavi uygulamaları ve üremeye yardımcı tedavi merkezleri hakkında yönetmelik, embriyo transferine kısıtlama getirmiştir.

Bu yönetmeliğe göre transfer edilecek embriyo sayısı; 35 yaşının altındaki ve ilk iki tüp bebek denemesi olan kadınlar için yalnızca bir olarak belirlenmiştir.

Yönetmelikte transfer edilecek embriyo sayısı şu şekilde belirtilmiştir:

35 yaşın altındaki adaylara birinci ve ikinci tüp bebek denemelerinde sadece 1 tane embriyo transfer edilebilir. Üçüncü ve sonraki denemelerde “en fazla” iki embriyo transfer edilebilir. Birden fazla embriyo transfer edilmemesi esastır.
35 yaşında veya daha büyük olan adaylarda tüm tüp bebek denemelerinde en fazla 2 tane embriyo transfer edilebilir.
3 veya daha fazla embriyo transferine hiçbir koşulda izin verilmemektedir.

Embriyoların dondurulması:

Bu yönetmeliğe göre, kaliteli embriyolar kalırsa dondurularak saklanabileceği belirtilmiştir. Embriyoların dondurularak saklanması için hem anneden hem de babadan rıza alınmalıdır. Embriyo saklama süresi, koşul ve yasalara göre değişkenlik göstermekle beraber yaklaşık olarak 5 yıldır.

Saklama süresinin uzatılması ya da devam etmesi durumunda, her yıl eşlerden bu konuyla ilgili alınan rızalar yenilenmelidir.

Görseller

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım